Slovenija 26.2.2016 8:09

Začenja se Primorska poje

Nova Gorica/Koper, 26. februarja - Primorska poje, ena največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture, se bo s tremi koncerti začela na Goriškem. Poslušalci bodo nastopajočim zborom lahko danes prisluhnili na gradu Dobrovo v Goriških Brdih, v soboto v Braniku in nedeljo na koncertu v Biljah. Revija je tokrat posvečena 120. obletnici rojstva skladatelja Karola Pahorja.

Na otvoritvenem koncertu 47. Primorske poje bodo nastopili Moški pevski zbor Izola, Ženska vokalna skupina Karina Hrpelje - Kozina, Moška vokalna skupina Lipa Bazovica, Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica, Moški pevski zbor Provox, Ženski pevski zbor Prosek Kontovel in Mešani pevski zbor Obala Koper.

Vseh prijavljenih zborov je bilo letos več kot 200. Organizator jih je razporedil na 30 revij po Sloveniji in v zamejstvu.

Prizorišča so letos enaka kot prejšnja leta. Novost je predvsem v večjem zanimanju zborov za sodelovanje na reviji, saj se bo letos prvič predstavilo osem novih pevskih sestavov ter 12 novih zborovodij.

"To je dokaz, da se tudi na tem področju premika in predvsem pomlajuje, obenem pa se dviguje tudi kvaliteta nastopajočih zborov," je za STA povedala vodja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Nova Gorica Maja Jerman Bratec.

Revija se bo zaključila 24. aprila v Zavrhu v Benečiji.

Prva pevska revija Primorska poje je bila organizirana leta 1970 v Kopru. V prvem letu so se zvrstile štiri revije z 49 pevskimi zbori. Do leta 1984 so zbori izvajali po tri skladbe, po letu 1985 pa po štiri, s čimer so zborom omogočili boljšo predstavitev. S povečanjem števila skladb se je povečalo tudi število revij v posameznih letih, saj je na vsaki nastopilo manj zborov, število prijavljenih zborov pa je naraščalo.

V prvih letih pevske revije Primorska poje so pripravljali tudi seminarje za zborovodje, saj so bili ti večinoma nešolani glasbeniki. V zadnjih letih pa v zborovske vrste prihaja vse več šolanih zborovodij, kar pevcem in reviji omogoča kakovostno rast tako v programskem kot v pevskem smislu.

Pevsko manifestacijo organizirajo Zveza pevskih zborov Primorske, Zveza slovenskih kulturnih društev Trst, Gorica in Videm, tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter Javni sklad za kulturne dejavnosti.