Slovenija 26.2.2016 8:25

V Šentjakobskem gledališču črna komedija Maratonci tečejo častni krog

Ljubljana, 26. februarja - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo drevi premierno uprizorili priljubljeno črno komedijo Maratonci tečejo častni krog priznanega srbskega komediografa Dušana Kovačevića. Prigode razvpite družine Topalović, ki jo upodablja številčna igralska zasedba, je na oder postavil režiser Matjaž Šmalc.

Ljubljana. Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Maratonci tečejo častni krog je zgodba o neumrljivem in neuničljivem klanu Topalovićev, kriminalne združbe, formirane znotraj pogrebnega podjetja, ki se bolj kot z izdelavo krst ukvarja z njihovo reciklažo. Le da so njihovi "centri ponovne uporabe" pokopališča, kjer krste kradejo in jih na novo prebarvane prodajajo dalje.

S spretnim poslovanjem podjetje raste in se razvija, dokler nenadoma, v 155. letu ne umre ustanovitelj podjetja, Veliki Pantelejmon Topalović. Takrat pridejo na dan vsa nesoglasja med petimi generacijami Topalovićev - od reakcionarja Aksentija, diktatorja Milana pa do tehnokrata Lakija in znanilca nove dobe, najmlajšega Mirka. Ta potem, ko njegovi načrti o modernizaciji podjetja ne padejo na plodna tla, prihodnost načrtuje v tujini.

Kovačević je komedijo zasnoval kot politično dramo, v kateri je prikazal vso bizarnost boja za oblast po Pantelejmonovi oziroma Titovi smrti. Tita in Kovačevičeve Jugoslavije ni več, še vedno pa so tu razni mali politični kriminalci, ki brodijo po grobovih in prodajajo njihovo vedno znova reciklirano vsebino. "Ampak ne skrbite: vedno se bo našel kakšen Mirko Topalović, ki bo stvar tik pred propadom vzel v svoje roke in peljal naše podjetje v svetlo prihodnost," so zapisali v gledališču.

Dramsko delo nekateri označujejo tudi kot grotesko ali absurdno dramo, kjer je avtor irealnost odnosov prevedel v realnost življenjskih situacij. Šmalc se je za tokratno uprizoritev odločil za prevod Primoža Viteza, ki gledalcu še bolj približa problematiko sodobnega podjetništva.

V predstavi igrajo Božo Okorn, Bojan Vister, Saša Klančnik, Srečko Laki Kermavner, Elias Rudolf, Nina Igrutinovič, Samo Ravnikar, Tomaž Urgl, Pika Mihelič Kadunec, Jože Pavšič, Lenka Blejec, Luka Marcen in Marko Skok. Scenografka predstave je Ana Rahela Klopčič, kostumografka Katarina Zalar, koreografinja Nina Igrutinovič.