Na hitro prelistano 27.2.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. februarja - Pri založbi Modrijan so izdali biografijo slovitega Leonarda da Vincija s podnaslovom Umetnik, iznajditelj, filozof izpod peresa francoskega pisatelja tunizijskega rodu Sergea Bramlyja. Založba Franc-Franc je izdala roman Štefana Kardoša Veter in odmev, založba Zala pa slikanico Julie Bind in Michaela Derullieuxa Dobri zlobni volk.

Ljubljana Biografija umetnika in znanstvenika Leonarda da Vincija avtorja Serga Bramlyja. Foto: STA

Ljubljana
Biografija umetnika in znanstvenika Leonarda da Vincija avtorja Serga Bramlyja.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica Julie Bind in Michalla Derullieuxa z naslovom Dobri zlobni volk. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica Julie Bind in Michalla Derullieuxa z naslovom Dobri zlobni volk.
Foto: STA

Ljubljana Roman Štefana Kardoša z naslovom Veter in odmev. Foto: STA

Ljubljana
Roman Štefana Kardoša z naslovom Veter in odmev.
Foto: STA

LEONARDO - BIOGRAFIJA VELIKEGA UMETNIKA IN ZNANSTVENIKA

Serge Bramly v biografiji Leonarda da Vincija zaobjame vso širino ustvarjanja in raziskovanja velikega renesančnega umetnika in znanstvenika, pri čemer daje velik poudarek njegovemu intimnemu življenju. Precej se je posvetil slikarjevim odnosom z materjo in očetom, z učiteljem, mojstrom Andreo del Verrocchiem, in učenci ter skušal bralcu približati njegova neskončna prizadevanja kot tudi njegove bolestne strahove. Obenem avtor Leonardovo življenje in delo umešča v širši zgodovinski kontekst, v čas, ko so Italijo pretresale vojne med mestnimi državami, ter v čas francoske zasedbe Milana, ki je v umetnikovem življenju odigrala pomembno vlogo. Tako se lahko Leonardovo življenje v Bramlyjevi biografiji bere tudi v luči odnosov, ki jih je umetnik vzdrževal s svojimi pokrovitelji, ter skozi prizmo znanosti in umetnosti enega najbolj plodnih obdobij človeške zgodovine. Bramly skuša Leonarda tudi demistificirati, tako se med drugim dotakne njegovega navdušenja nad stroji, ki sejejo smrt in je v popolnem nasprotju z njegovo človekoljubno naravo.

Serge Bramly (1949) piše poleg romanov tudi scenarije ter kritična besedila s področja umetnosti, zlasti fotografije. Za roman Le Premier principe - Le Second principe je leta 2008 prejel francosko literarno nagrado Interallie, z biografijo Leonarda da Vincija, ki je prvič izšla leta 1988 in bila leta 2012 ponatisnjena, pa si je leta 1995 prislužil Vasarijevo nagrado. Med slovenskimi bralci je bolj poznana avtorjeva mati, Jacqueline Raoul-Duval, pisateljica, ki je bila leta 2014 gostja festivala Fabula, v slovenščini pa je istega leta izšel njen roman Kafka, večni zaročenec.

VETER IN ODMEV - NOV ROMAN KRESNIKOVEGA NAGRAJENCA KARDOŠA

Kardoš v romanu Veter in odmev podaja zgodbo o kitaristu Adamu in njegovem tavanju med svetovoma vidnega in nevidnega. Romanu je priložena istoimenska zgoščenka z zvočnim zapisom dela glasbe in poezije, ki ju je skupina ustvarjalcev izvajala na koncertnih nastopih v zadnjih dveh letih. Kardoš je pri teh literarno-glasbenih nastopih sodeloval kot avtor nekaterih besedil, ki so se nato pretihotapila tudi v njegov roman, so zapisali v založbi.

Štefan Kardoš (1966) je leta 2008 prejel kresnika za roman Rizling polka - detektivsko zgodbo o iskanju očeta še nerojenega otroka lepe Rusinje. Leta 2011 pa se je z romanom Pobočje sončnega griča uvrstil med pet finalistov za nagrado kresnik. Za avtorja je značilno, da v svojih romanih motivno in tematsko predstavlja prekmursko pokrajino.

DOBRI ZLOBNI VOLK - SLIKANICA NA TEMO DOBROTE IN SOČUTJA

V prikupni slikanici Dobri zlobni volk lahko otroci junake, ki jih poznajo iz pravljic, spoznajo v drugačni luči. Opomnijo jih, kako pomembni sta dobrota in radodarnost. Osrednja zgodba se vrti okrog volka, ki mora iti po hrano za svoje mladiče. Na poti sicer sreča precej živali, ki bi jih z veseljem pohrustal, a se jih usmili, ker so prav tako kot sam v stiski.