Svet 29.2.2016 6:00

V Londonu septembra razstava o vplivu alternativne kulture poznih 60. let

London, 29. februarja - V londonskem Muzeju Victoria & Albert za september napovedujejo odprtje razstave z naslovom You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-70. Ta bo prek 350 eksponatov raziskovala vpliv alternativne kulture poznih 60. let minulega stoletja do današnjih dni, piše britanski BBC.

Med drugim bo na njej imela javnost prvič priložnost videti obleko, ki jo ima član legendarne zasedbe The Beatles George Harrison oblečeno na fotografiji, ki krasi ovitek osmega studijskega albuma skupine Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Harrisonovo obleko bo za razstavo posodila glasbenikova vdova Olivia, skupaj s glasbenikovim sitarjem, pismi in dnevnikom, v katerem opisuje snemanje albuma Sgt Pepper, ki je izšel leta 1967.

Avtorja razstave sta Victoria Broackes in Geoffrey Marsh, ki sta med drugim leta 2013 zasnovala uspešno razstavo o januarja letos preminulem legendarnem britanskem glasbeniku Davidu Bowieju.

Postavitev se bo po pisanju BBC osredotočila na lokacije in dogodke, kot so londonska Carnaby Street in UFO Club, protesti v Parizu maja 1968 in festival Woodstock leta 1969, s katerimi želita avtorja predstaviti tisti čas.

S skupino The Beatles bosta na razstavi povezana tudi obleka, ki jo je za naslovnico albuma Sgt Pepper oblekel John Lennon, ter rokopis pesmi Lucy in the Sky with Diamonds.

Videti pa bo mogoče še kostume, zasnovane posebej za Micka Jaggerja in Sandie Shaw, kaftan, ki ga je na festivalu Woodstock nosila Grace Slick iz zasebne Jefferson Airplane, izvode revij, kot sta bila Oz in International Times, ter vesoljski skafander, ki ga je nosil William Anders, ki je na odpravi Apolla 8 posnel znamenite fotografije Vzhod Zemlje.

"Razstava ne bo pripovedovala le o glasbi, bo pa glasba tista, ki bo nosila zgodbo," besede Broackesove povzema BBC.

Razstava bo na ogled od 10. septembra do 26. februarja 2017.