Svet 1.3.2016 5:30

V Londonu bodo obnovili hišo angleškega slikarja Williama Turnerja

London, 1. marca - V londonskem predmestju Twickenham bodo obnovili hišo, v kateri je nekaj časa živel angleški slikar William Turner (1775-1851). Prenova hiše, ki jo je Turner, eden največjih mojstrov angleške romantike, zase oblikoval leta 1813 kot skromen podeželski dom, naj bi se pričela čez nekaj tednov. Stala bo 2,4 milijona funtov, je poročal The Guardian.

Sklad, ki ima v lasti hišo na Sandycoombe Roadu, si sicer trenutno prizadeva zbrati še zadnjih 125.000 funtov, potrebnih za prenovo. Ta bo sofinancirana tudi iz loterijskega denarja. Kot je povedala predsednica sklada Catherine Parry-Wingfield, je hiša "tridimenzionalno umetniško delo enega največjih umetnikov tistega časa".

Med drugim bodo morali ročno očistiti zamašene odtoke, očistiti odpadli omet in opeko, posekati drevesa, katerih korenine razrivajo temelje hiše, in v notranjščini ene od sob ostrugati vse zidove, saj jih je zaradi vlage že dodobra prekrila plesen.

Hiša, vpisana na seznam ogrožene britanske kulturne dediščine, je sicer od Turnerjevega časa da danes doživela minimalne spremembe. Poznejši lastniki so kriloma le dodali drugo nadstropje, ki pa ga bodo zdaj odstranili.

Kuhinja v pritličju in shramba, kjer je umetnikov oče - nekdanji brivec v Covent Gardenu - kuhal, čistil in verjetno tudi spal na edinem toplem mestu pri ognju, sta do danes ostali skoraj nespremenjeni. V nadstropje vodi elegantno zavito stopnišče, na katerega pada svetloba skozi slikano okno.

Danes je hiša globoko v zahodnem predmestju Londona, leta 1807 pa so jo obdajala polja in sadovnjaki, s pogledom na Temzo v daljavi. Okoli hiše je ostalo le še za vzorec vrta, na risbi iz leta 1814 pa je mogoče videti nagnjeno pobočje vrta.

Zadnji lastnik hiše Harold Livermore jo je kupil v 40. letih minulega stoletja. Hišo je ves čas ohranjal v čim bolj nespremenjeni podobi. Želel jo je zapustiti mestu ali državi, ker pa za to ni bilo zanimanja, jo je zapustil skladu, ki bo poskrbel za prenovo, še piše The Guardian.

Hišo je v pripravah na snemanje filma G. Turner, ki ga je režiral Mike Leigh, večkrat obiskala tudi filmska ekipa, čeprav je dogajanje postavljeno v čas, ko je umetnik hišo že prodal.

Turner se je rodil v Londonu. Študiral je na tamkajšnji Kraljevi akademiji, kjer je bil pozneje profesor perspektive. Bil je predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev.

Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog. Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionizma, pri njem so se zgledovali tudi pointilisti.

Značilni primeri njegovega abstraktnega razkošnega barvnega izraza zadnjega obdobja so slike Snežni metež, Sončni zahod v Benetkah in Sončni vzhod na gradu Norham.