Slovenija 29.2.2016 13:11

LGL in Lutkovni muzej gostita tuje strokovnjake za lutkovno dediščino

Ljubljana, 29. februarja - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) in Lutkovni muzej te dni gostita predstavnike lutkovnih muzejev in druge strokovnjake, ki se v Evropi ukvarjajo z lutkovno dediščino. Srečanje je namenjeno diskusiji o temah, kot so mednarodno sodelovanje in evropski projekti ter digitalizacija lutkovne dediščine in izobraževanje z njeno pomočjo.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Govorili bodo tudi o ohranjanju in restavriranju lutk ter o promociji in komuniciranju z različnimi javnostmi. Gostje bodo v Ljubljani predstavili svoje izkušnje, si ogledali LGL, razstavo v Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu ter lutkovno predstavo. Zadnji dan pa bodo odšli v Maribor, kjer jim bodo kolegi iz mariborskega gledališča predstavili svoje delovanje, kolegi iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine pa prenovo minoritskega samostana v Mariboru, kjer se nahajajo prostori lutkovnega gledališča, so sporočili iz LGL.

Srečanja se udeležujejo strokovnjaki iz Italije, Španije, Estonije, Nizozemske, Češke, Madžarske in Hrvaške. Med gosti srečanja je tudi Nina Malikova, predstavnica češke Unime, urednica revije Loutkar magazine in svetovalka na praškem institutu za umetnost in gledališče, hči Jana Malika, ki je leta 1936 napisal Žogico Marogico.

Srečanje je projekt Lutkovnega muzeja, ki si želi okrepiti povezave na področju lutkovnih muzejev in ohranjanja lutkovne dediščine, ter strokovne tematike približati širšemu krogu občinstva s sodobnimi muzeološkimi pristopi, so še zapisali v LGL.