Svet 1.3.2016 6:00

Ob jubileju Beatrix Potter bo izšel kovanec s Petrom Zajcem

London, 1. marca - V Veliki Britaniji bodo 150. obletnico rojstva Beatrix Potter, avtorice kultnega lika Petra Zajca, zaznamovali z izdajo kovanca za 50 penijev. To bo prvi otroški literarni junak, ovekovečen na katerem izmed britanskih novcev. Barvnemu kovancu z zajčkom bodo sledili še trije kovanci z avtoričinimi pravljičnimi liki.

Posrebreni kovanci bodo upodabljali Petra Zajca v njegovi znameniti modri jakni. Poleg posebne izdaje barvnih kovancev bodo v tem letu v obtoku tudi navadni kovinski kovanci za 50 penijev, piše francoska tiskovna agencija.

Ilustracije za kovance je po avtoričinih predlogah ustvarila oblikovalka Emma Noble.

Potterjeva je zaslovela prav s Povestjo o Petru Zajcu, ki je bila po vsem svetu prodana v 45 milijonih izvodov. Prevedena je bila v 36 jezikov. Idejo za lik Petra Zajca je Potterjeva, rojena leta 1866 premožnim londonskim staršem, dobila že kot deklica, prvo slikanico z likom zajčka pa je izdala leta 1902.

Pripoved o zajčku je leta 2012 na novo oživila britanska igralka Emma Thompson, ki je Izdala knjigo z novo zgodbo o junaku. Pripoved The Further Tale of Peter Rabbit je Thompsonova postavila na Škotsko, kjer je Potterjeva kot otrok preživljala poletne počitnice.