Svet 2.3.2016 12:36

Perpetuum Jazzile na turneji po Belgiji in Franciji

Bruselj, 2. marca - Vokalna skupina Perpetuum Jazzile je od danes do petka na turneji po Belgiji in Franciji. Začela jo bo s koncertom drevi v bruseljskem Cirque Royal, nadaljevala v četrtek v belgijskem Antwerpnu in sklenila v petek v Parizu.

Ljubljana. Koncert skupine Perpetum Jazzile. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Perpetum Jazzile.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Perpetuum Jazzile so v Belgiji prvič nastopili novembra 2014 v Antwerpnu. Omenjeni koncert je tudi pripeljal do koncertov v Bruslju, Antwerpnu in Parizu ta teden, je za STA pojasnil predstavnik skupine za odnose z javnostmi Tomaž Cör.

V Parizu bo to njihov prvi veliki javni koncert. Decembra lani so sicer v francoski prestolnici nastopili za eno največjih svetovnih družb zabavne industrije, vendar je bilo v občinstvu zgolj 1800 povabljenih poslušalcev.

Povod za turnejo je bilo po Cörovih besedah zanimanje francoskega in belgijskega občinstva, saj so poleg izredno pozitivnih odzivov na koncerta v Antwerpnu in Parizu po socialnih omrežjih in elektronski pošti neprestano deležni velike pozornosti.

Perpetuum Jazzile se bodo v Belgiji in Franciji predstavili s programom, ki so ga pripravili za Veliko pomladno turnejo po Sloveniji od 12. marca naprej.

Ta zajema mnogo novosti - novo Avsenikovo skladbo, priredbo enega največjih hitov skupine The Queen in Disneyeve skladbe Let It Go iz filma Ledeno kraljestvo ter avtorsko skladbo Ona bo moja, ne bo pa manjkalo niti njihovih največjih uspešnic, je pojasnil Cör.

Vsak nov koncert v mestih, kjer še niso nastopili, za člane skupine po Cörovih besedah pomeni novo pozornost vse širšega občinstva, obenem pa nove priložnosti za nadaljnje nastope in projekte.

"Naši koncerti bodo potekali v dvoranah največjega ugleda, kot sta bruseljski Cirque Royal in pariški Theatre Casino de Paris. Na to smo zelo ponosni," je sklenil

Perpetuum Jazzile je ena največjih vokalnih skupin na svetu, priljubljena zaradi močnih ritmov, bogatih harmonij, pozitivne energije, kreativnosti in posebne mešanice najrazličnejših žanrov glasbe, ki jo poustvarjajo samo s človeškim glasom - ljudske, popularne, jazzovske glasbe, gospela, bluesa, bossa nove, diska, funka in drugih, piše v njihovi uradni biografiji.

Njihov koncertni repertoar vključuje vokalne aranžmaje svetovno znanih glasbenih biserov, kot so Abba, Toto, Michael Jackson, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Billy Joel in David Bowie.

Skupina je bila ustanovljena leta 1983 pod taktirko takratnega umetniškega vodje Marka Tirana, ki je s skupino pod takratnim imenom Gaudeamus začel izvajati zahtevnejše jazzovske vokalne aranžmaje.

Danes je Perpetuum Jazzile po podatkih iz njihove biografije svetovno najpriljubljenejši vokalni orkester na internetnem portalu YouTube, kjer z vsemi skladbami in s skladbo Africa v ospredju že krepko presega 40 milijonov ogledov v letu 2014.

Videospoti večkrat nagrajene skupine so bili na portalu YouTube uvrščeni tudi med 40 najpriljubljenejših, za uspeh skladbe Africa pa je skupina leta 2008 prejela viktorja za posebne dosežke.