Slovenija 2.3.2016 10:15

V Bežigrajki 2 razstava Živka Marušiča

Ljubljana, 2. marca - V Bežigrajski galeriji 2 bodo ob 19. uri odprli razstavo Živka Marušiča z naslovom Skrita stran Meseca. Razstava, ki so jo pripravili ob avtorjevi 70-letnici, bo ponudila pregled manj znanih risb, skicirk, kolažev, slik, grafik in kipov, ki jih je umetnik ustvaril med letoma 1977 in 2014.

Kot so zapisali v galeriji, bo razstava zaobjela avtorjevo celotno ustvarjalno obdobje ter podala celovit ustvarjalni pregled. Postavitev združuje 19 risb, 13 del na papirju v mešani tehniki, tri grafike v lesorezu in sitotisku, dve skicirki s 70 kolaži in deli v mešani tehniki, pet slik ter 27 kipov v bronu, glini in žgani glini.

Vsa Marušičeva dela po besedah kustosa Miloša Bašina preveva užitek ustvarjanja. Veselje v zarisu vsake črte, veselje nad oblikami in nad uporabo kombinacij najrazličnejših barv. Dogodki iz lastnega življenja in videnje teh so večne teme, ki jih poustvarja v svojih delih. Pomembno pri tem je njegovo natančno opazovanje položajev ljudi, ki so osrednji akterji njegovih umetnin.

Človeške figure so največkrat v dinamičnem gibanju. Tudi v duetu z drugo osebo. Večinoma pa se v njegovih likovnih delih pojavlja ena sama oseba - opazno zaznamovana s svojo trenutno držo in svojim čustvenim občutjem, izraženim na obrazu v ujetem trenutku. Marušič je za nastanek svojih umetniških del velikokrat uporabljal fotografijo, bodisi za zasnovo svojih umetnin, bodisi kot kolaže v mnogih skicirkah. V njih so shranjeni načrti, zapiski, morebitna imena bodočih slik ali skic, kolažev, kipov. Skicirke spremljajo besedila, ki označujejo nastanek del.

Marušič se je rodil leta 1945 v mestecu Colornu v bližini Parme. Študiral je na beneški Akademiji lepih umetnosti, nato pa študij nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1975 tudi zaključil specialistični študij s temo Fotografija kot osnova za nastanek slike. Umetniku so pomembna potovanja: leta 1977 v Pariz, leta 1979 na Sicilijo, leta 1983 v Rim in leta 1991 v Madrid in London ter študijsko bivanje v Benetkah. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi Jakopičevo nagrado in nagrada Prešernovega sklada. Živi v Kopru in hrvaški Istri.