Slovenija 2.3.2016 14:24

Literarne poznavalke znova o pomanjkanju književnic v učnih načrtih

Ljubljana, 2. marca - Literarne poznavalke Katja Mihurko Poniž, Milena Mileva Blažič in Vita Žerjal Pavlin so na novinarski konferenci v organizaciji Ženskega odbora Slovenskega centra PEN Mira opozorile na pomanjkanje književnic v učnih načrtih za slovenščino. V maturitetni sklop za slovenščino ni bila doslej vključena še nobena slovenska avtorica.

Ljubljana. Knjige, literatura, književnost. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura, književnost.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S tem srednješolkam in mladim intelektualkam "sporočamo, da lahko berejo, se navdihujejo nad literaturo, ni pa potrebe, da jo tudi ustvarjajo," je uvodoma dejala Tanja Tuma iz Mire. Z novinarsko konferenco želijo po slabem letu od posveta, ki ga je organiziral odbor pod naslovom Podoba slovenskih literarnih ustvarjalk v učnih načrtih za pouk slovenščine v osnovnih in srednjih šolah, opozoriti na še vedno zaskrbljujoč oziroma neenakovreden položaj med avtorji in avtoricami.

Ob tem je Tuma spomnila na številna prizadevanja, od pisma ministrici za šolstvo, razprave na seji nacionalnega sveta za kulturo, nastopa na posvetu o maturi v DS in na posvetu o splošni maturi iz slovenščine, ki je potekal pod okriljem Slavističnega društva Slovenije.

Po vseh opozorilih stroke po besedah literarne zgodovinarke, dekanje Fakultete za humanistiko Nova Gorica Mihurko Poniž znova presenečeno in zaskrbljeno opažajo, da so bila opozorila o odsotnosti slovenskih avtoric v sklopu Književnost na maturi popolnoma preslišana, saj v novi razpis maturitetnega sklopa za splošno maturo iz slovenščine v pisni del za leto 2017 ni vključena nobena avtorica, ne tuja, ne slovenska. Spomnila je, da sta se po večletnem opozarjanju vendarle v sklopu znašli Jane Austen in Nathalie Sarraute, medtem ko se vanj v vsej zgodovini slovenske mature ni uvrstila še nobena slovenska književnica.

Da se stvari vendarle obračajo na bolje, je menila Žerjal-Pavlinova, sicer profesorica slovenščine na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Po novem bo na ustni maturitetni izpit iz slovenščine uvrščenih pet avtoric. Poleg Sapfo, Virginie Wolf in Svetlane Makarovič, ki so bile doslej, še ameriška pesnica Sylvia Plath in poljska nobelovka Wislawa Szymborska.

Blažičeva, ki na omenjene nevzdržne razmere, kot je dejala, opozarja že 15 let, je opozorila, da se težava pojavlja na vseh ravneh izobraževanja oziroma se po vertikali stopnjuje na slabše. Tako imajo otroci v vrtcu na voljo 30 odstotkov del, ki jih podpisujejo avtorice, v osnovnih šolah, kjer je učni načrt že 20 let nespremenjen, je v obveznem delu ta delež le že 20 odstotni, v srednji šoli je ta delež med osem in deset odstotkov.

Ob tem je Blažičeva izpostavila aktualni učni načrt za slovenščino v tretjem triletju osnovnih šol, kjer med 30 avtorji ni, potem ko so iz njih izbrisali Svetlano Makarovič, nobene avtorice.