Svet 3.3.2016 14:27

LGL na gostovanje v Izmir in Pariz

Pariz/Izmir, 3. marca - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo ta mesec gostovalo na dveh pomembnih mednarodnih festivalih. S predstavo Lučka, grah in pero se bodo med 10. in 12. marcem udeležili Mednarodnih dnevov lutk v turškem Izmiru, s predstavo Živalska farma pa se bodo konec marca predstavili na festivalu sodobnega lutkovnega gledališča Marto v Parizu.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Eden največjih mednarodnih lutkovnih festivalov na svetu v Izmirju bo od danes do 9. aprila gostil 57 lutkovnih skupin iz 32 držav. Festival Morto pa bo na različnih lokacijah v Parizu potekal od 18. marca do 2. aprila. Tokratna, 16. izdaja festivala bo ponudila 20 predstav, v ospredju festivala pa je odpiranje novih obzorij in približanje mlademu občinstvu. Festival je namenjen odraslim gledalcem, udeležujejo pa se ga francoski, belgijski, nemški, češki in slovenski umetniki, so sporočili iz LGL.

Lučka, grah in pero je predstava za najmlajše gledalce, stare najmanj eno leto. Navdihnila jo je Kraljična na zrnu graha, ki je bila skupaj z drugimi pravljicami Hansa Christiana Andersena prvič objavljena pred 180 leti. Predstava je vizualna, zvočna in skoraj brez besed. Trije igralci izgovarjajo le nekaj medmetov, njihove glavne dejavnosti pa so petje, igranje na inštrumente ter animacija predmetov in lutk. Predstava je t. i. lutkovna zazibanka, saj vsa glasba temelji na uspavankah. Igra v režiji Katje Povše je premiero doživela lanskega marca.

Živalsko farmo, delo Georga Orwella iz leta 1945, je za oder priredil Andrej Rozman Roza, režijo pa je prevzel Vito Taufer. Orwellovega teksta gledališki ustvarjalci niso želeli aktualizirati, saj njegova zgodba govori sama zase. Slovenija je v predstavi sicer omenjena, vendar gre pri tem bolj za konkretizacijo. Zgodbo so želeli povedati čim bolj plastično, zares, krvavo in provokativno, a ne v političnem smislu, temveč na ravni žalostne zgodbe. Premiera predstave je bila aprila 2012.