Svet 4.3.2016 5:00

Ženski komite Mednarodnega PEN opozarja na zaprte književnice

London, 4. marca - Ženski komite, ki deluje znotraj mednarodnega pisateljskega združenja PEN, vsako leto ob 8. marcu opozori na krivično zaprte književnice po svetu. Letos izpostavlja iransko pesnico Mahvash Sabet, ki je obsojena na 20 let zapora, iransko novinarko Narges Mohammadi, obsojeno na šest let in egiptovsko pesnico Fatimo Naoot, ki ji preti tri leta zapora.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Učiteljica in pesnica Mahvash Sabet v Teheranu od leta 2008 prestaja 20-letno zaporno kazen, ker je pripadnica bahajske verske skupnosti, ki jo uradne teheranske oblasti preganjajo že od sredine 19. stoletja, njihovo preganjanje pa naj bi po islamski revoluciji 1979 postalo kar državna politika. Od tedaj naj bi bilo ubitih več 100 pripadnikov te verske skupnosti. Kot eno izmed sedmih voditeljev, imenovanih Yaran-i-Iran, v prevodu Prijatelji Irana, so jo med drugim obtožili vohunstva, propagande zoper Iran, ustanovitve nelegalne administracije in sodelovanja z Izraelom. V zaporu je začela pisati poezijo, ki je bila leta 2013 objavljena v angleškem prevodu.

Narges Mohammadi je neodvisna novinarka in nekdanja podpredsednica centra za človekove pravice. Vključena je tudi v kampanjo proti smrtni kazni. Aretirana je bila lani maja z obtožbo, da širi propagando proti sistemu in izvaja kriminalna dejanja, s katerimi spodkopava varnost države. Za dokazno gradivo so uporabili njene intervjuje z borci za človekove pravice in njeno borbo proti smrtni kazni. Kljub zdravstvenim težavam in večkratni hospitalizaciji jo vsakič pošljejo nazaj v zapor.

Fatima Noot je pesnica in nekdanja parlamentarna kandidatka. Obenem je glavna urednica literarne revije Qaws Qazah, ki v prevodu pomeni Mavrica. Piše tudi kolumne za več egiptovskih časnikov. Podpisuje se pod 20 knjig, med drugim pod sedem pesniških zbirk ter prevodov zahodnih avtorjev, tudi Virginie Woolf in Philipa Rotha. Ker je na Facebook strani objavila nestrinjanje z islamsko tradicijo žrtvovanja živali, je bila obtožena zaničevanja religije, spodbujanja verskega konflikta in kršitve javnega miru. Do odločitve sodišča, ki bo ta mesec, čaka na svobodi.

Mednarodni PEN prvič v zgodovini združenja vodi pisateljica - mehiško-ameriška avtorica Jennifer Clement. Znotraj Mednarodnega PEN deluje ženski komite, katerega član je tudi Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira. Ta bo v okviru majskega srečanja na Bledu gostil predstavnice tujih ženskih odborov PEN. Med drugim bo pogovor tekel o tem, kako bi v listino Mednarodnega PEN vključili borbo proti spolni diskriminaciji. Na to pomanjkljivost je opozorila že Clementova, je za STA povedala članica Mire Tanja Tuma.