Slovenija 3.3.2016 13:10

Pregledna razstava slikarja Berka v Galeriji ZDSLU

Ljubljana, 3. marca - V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) na Komenskega 8 bodo ob 18. uri odprli razstavo akademskega slikarja Berka, naslovljeno Slikarjevi selfiji - lastne podobe in podobe sodobnikov. Berko je edini foto-realist v slovenskem prostoru, ki ves čas ostaja zvest svojemu slogu.

Ljubljana. Slikar in grafik Berko. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slikar in grafik Berko.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Kot so ob razstavi zapisali v ZDSLU, je Berko svojski avtor, katerega delo sodi v področje hiperrealizma - liki in naslikani elementi v njegovih delih so bolj realni od realnega. V ZDA je tak način slikanja znan pod imenom foto-realizem, saj je naslikana slika na las podobna fotografiji.

Njegov slog je verjetno posledica časa, v katerem se je slikarsko izoblikoval, saj sta ravno takrat v svetu vladala pop art in hiperrealizem. Najpogostejši motivi, s katerimi polni svoja platna, so odsevi in zrcaljenja v urbanem in naravnem okolju.

Likovni kritik Aleksander Bassin je zanj že pred slabima dvema desetletjema dejal, da je Berko, slikar iz Škofje Loke, edini foto-realist v slovenskem prostoru, ki vztraja s svojim pristopom.

Izčiščenost forme in stilna prepoznavnost, do katere je Berko z virtuoznim likovnim jezikom uspel priti s svojimi florističnimi in mestnimi motivi ter pri upodabljanju oseb, v tehniki sitotiska pri grafikah, ali akrila na platnu pri slikah, kažeta na stadij, ko umetnik dosega optimalno izpovednost in absolutno zgoščenost likovne pripovedi na slikovni površini.

Umetnika pa je pot znotraj njegovega dolgoletnega pop-artističnega slikanja popeljala tudi v sedanjo fazo selfijev. Avtor, kot po navadi, pri delu močno sledi utripu časa in se marsikje oddaljuje od prvotno ostro začrtane forme. Njegovi avtoportreti in portreti postajajo vse bolj transparentni in veliko bolj blago polnijo slikarsko polje. Marsikje ostajajo le še obrisi figure, barva postaja vse svetlejša, hladnejša in manj agresivno ovija že skoraj zabrisane figure, so še zapisali.

Berko se je rodil leta 1946 v Ljubljani, kjer je končal srednjo končal Šolo za oblikovanje in fotografijo ter Pedagoško akademijo. Od leta 1978 deluje kot svobodni umetnik. Svoje delo je predstavil na več kot 70 samostojnih razstavah. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih predstavitvah. Prejel je več nagrad in priznanj.

Razstava v Galeriji ZDSLU bo na ogled do 25. marca.