Svet 4.3.2016 6:00

Mineva 100 let od smrti nemškega slikarja Franza Marca

München, 4. marca - Na današnji dan je pred 100 leti umrl nemški slikar Franz Marc (1880-1916). Umetnik, ki je bil star le 36 let, ko je padel v prvi svetovni vojni, je poznan po abstraktnih, svetlih in po vzdušju liričnih podobah živali kot simbolu elementarne življenjske sile. Za seboj je pustil 244 oljnih slik ter 261 risb in akvarelov.

Marc je osnovne barve uporabljal simbolično, denimo modro za moško in rumeno za žensko načelo, rdečo pa za materijo. Zaradi njegovih barv so ga pogosto imenovali romantik nemškega ekspresionizma, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Marc se je rodil v Münchnu, kjer je v letih 1900-1902 študiral slikarstvo. Leta 1907 je odšel v Pariz, kjer se je seznanil s kubizmom. Leta 1909 se je spoznal s skupino umetnikov Neue Künstlervereinigung in s slikarsko tehniko ploskev živih barv Augusta Mackeja, ki je pomembno vplivala na njegov kasnejši slog.

Leta 1910 je v Münchnu z Vasilijem Kandinskim urejal almanah Der Blaue Reiter (Modri jezdec) in se leta 1911 pridružil novi skupini slikarjev pod istim imenom. Padel je kot nemški vojak na fronti pri Verdunu.

V Muzeju Franza Marca v kraju Kochel am See na Bavarskem bodo obletnico umetnikove smrti obeležili z razstavno trilogijo in vrsto drugih prireditev. V muzeju bodo razstavili tri ključna Marcova dela, ki jih bodo za to priložnost dobili na posodo iz pomembnih ameriških in evropskih zbirk.

Prvo z naslovom Ubožna Tirolska bo razstavi, ki so jo naslovili Franz Marc - med utopijo in apokalipso, na ogled od 6. marca do 5. junija. Med 12. junijem in 11. septembrom bo na ogled razstava, ki bo v središče postavila delo Konji na paši IV. Kot zadnje pa bodo od 18. septembra do 15. januarja 2017 na ogled Bojujuoče se oblike.