Slovenija 4.3.2016 11:27

V UGM Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu

Maribor, 4. marca - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo danes poleg razstave materialov iz zapuščine velikega slovenskega kiparja Slavka Tihca odprli tudi razstavo Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu, ki se osredotoča na podobe živali različnih umetnikov. Po navedbah kustosa Leva Menašeja predstavlja svojstveno tekmovanje med darvinizmom in kreacionizmom.

Maribor Umetnostna galerija Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor
Umetnostna galerija Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Razstava Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu je nastala v sodelovanju z Galerijo Lojzeta Spacala Štanjel, Gorenjskim muzejem, Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

Izhodišče razstave prvotno niso bila bitja, ampak upodobitve živali. Na razstavi je mogoče videti opice, žuželke, pse, ribe, netopirje, geparda, krokarja, hobotnico, pujsa in druge živali. "Njihov svet pa se staplja s svetom neprepoznavnih bitij, ki z obstoječo favno nimajo posebne zveze - kakor je v resnici nima niti velika večina na prvi pogled prepoznavnih likov. 'Naturalistični' (v tem primeru je označba še bolj ustrezna kakor običajno) 'portreti' so na razstavi izjema in ne pravilo; dela so predvsem nosilci takšnih in drugačnih razpoloženj, idej in naukov, včasih arhetipskih, drugič fantazijskih ali, še raje, obojih," pojasnjujejo v UGM.

Zaradi takšnega prepleta je kustos Lev Menaše opazil, da se je razstava spremenila v svojstveno tekmovanje med darvinizmom in kreacionizmom. Darvinizem uči, da vrste izhajajo po izvoru iz starševskih oblik s spremembami po naravni selekciji tistih posameznikov, ki so najbolje prilagojeni za reproduktivni uspeh svoje vrste, medtem ko kreacionizem trdi, da je materijo in vse stvari ustvaril, v bistvu takšne kakor obstajajo zdaj, nek vsemogočni Stvarnik in se niso izoblikovale in razvile postopno.

"Kateri nauk je tokrat zmagal, ni težko uganiti, in sklep je očiten: vsaj kar se umetnosti tiče, Darwin ni imel prav. Vsemogočni Stvarniki so ji gospodovali od nekdaj in ji gospodujejo tudi danes," sklene Menaše.

Med sodelujočimi umetniki so Mirsad Begić, Janez Boljka, Mirko Bratuša, Dragica Čadež, Peter Černe, Polona Demšar, Stane Jagodič, Barbara Jurkovšek, France Kralj, Jože Šubic, Drago Tršar, Klavdij Tutta in Jožef Vrščaj.