Svet 7.3.2016 5:00

Ob 40-letnici Viscontijeve smrti v kinih restavrirani film Rocco in njegovi bratje

Rim, 7. marca - Ob 40-letnici smrti italijanskega režiserja Luchina Viscontija bo Bolonjska kinoteka od danes v 70 kinih po Italiji prikazala restavrirano različico filma Rocco in njegovi bratje. Film, ki osvetljuje življenje italijanskih migrantov z juga v Milanu, je zaznamoval več generacij. V njem so zaigrali Alain Delon, Claudia Cardinale in Annie Girardot.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na velikih platnih si bo tako mogoče prvič v integralni različici mogoče ogledati priznani Viscontijev film, v katerem je predstavil Italijo v času razvoja industrije, v katerem je prihajalo do velikih migracij iz juga na sever države, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Fellini je opisal Sladko življenje, jaz pa bom skušal predstaviti težko življenje ljudi, kot je Rocco," je Visconti v 60. letih minulega stoletja napovedal temo filma, ki danes velja za klasiko.

V letošnjem letu bosta Viscontiju posvečeni dve obletnici. Konec leta, 2. novembra, bo minilo 110 let od njegovega rojstva, bližnja pa je 40-letnica njegove smrti 17. marca.

Visconti je bil eden glavnih predstavnikov italijanskega neorealizma. Veljal je za prodornega psihologa in kritika družbe. V njegovih dovršenih filmih je čutiti naklonjenost režiserja do malega človeka. Med drugimi podpisuje filme Gepard, Somrak bogov ter Smrt v Benetkah.