Slovenija 7.3.2016 5:00

Pravljice danes: v ospredju slovenska narečja

Ljubljana, 7. marca - V Ljubljani se danes začenja 19. pripovedovalski festival Pravljice danes, ki se že vsa leta drži osnovnih vodil: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil, ki naj najdejo pot v današnji čas.

Ljubljana. Otroške knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Otroške knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letos bo festival namesto tujega gosta gostil pripovedovalce različnih slovenskih pokrajin, ki bodo pripovedovali v svojih narečjih.

Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo prednikov, želi hkrati pripomoči tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes. Nastopajoči so tako po ustvarjalnih poteh kot po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, kar daje festivalu širino posebne vrste, so zapisale vodje in koordinatorke festivala Anja Štefan, Irena Matko Lukan in Alenka Veler.

Med zelo priljubljene večere sodi tudi dogodek Pobrano na kup. Kot pripovedovalci se občinstvu predstavijo zanimivi ljudje, vsak s svojim načinom, vsak z zgodbo iz izročila, ki jo je za to priložnost izbral sam. Enajstega marca bodo med drugim nastopili Andrej Rozman - Roza, Irena Cerar, Ljerka Belak, Joseph Nzobandora - Jose, Sandi Pavlin, Špela Frlic, Veronika Rot Gabrovec in Zdravko Duša. Spremljala jih bo Brencl banda.

Glavni program bo do 11. marca potekal v Cankarjevem domu, Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju sodobne umetnosti, spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih zvenel vse do konca marca.

Festival Pravljice danes je nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je zgolj povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. V 19. letih je program festivala izoblikoval pripovedovalske predstave za otroke, pripovedovalske večere za odrasle, izobraževalni program in spremljevalni program po Sloveniji.