Slovenija 7.3.2016 15:13

Festival Borštnikovo srečanje del mednarodne platforme Dispatches

Maribor, 7. marca - Jubilejni 50. Festival Borštnikovo srečanje, ki je bil lani v Mariboru, je te dni doživel predstavitev v okviru mednarodne gledališke platforme Dispatches. Gre za spletno mesto, kjer na pobudo Američana Philipa Arnoulta predstavljajo nacionalne festivale Srednje in Vzhodne Evrope.

Maribor, SNG Maribor. Srečanje z mediji, na katerem so predstavili mednarodno platformo Dispatches, katerega del je postal Festival Borštnikovo srečanje. Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Srečanje z mediji, na katerem so predstavili mednarodno platformo Dispatches, katerega del je postal Festival Borštnikovo srečanje.
Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Srečanje z mediji, na katerem so predstavili mednarodno platformo Dispatches, katerega del je postal Festival Borštnikovo srečanje. Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan, avtor celotne podobe festivala Nenad Cizl. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Srečanje z mediji, na katerem so predstavili mednarodno platformo Dispatches, katerega del je postal Festival Borštnikovo srečanje.
Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan, avtor celotne podobe festivala Nenad Cizl.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Platforma Dispatches skuša osvetliti in okrepiti mednarodni gledališki prostor mladih, uveljavljajočih se ustvarjalcev, igralcev in režiserjev v Srednji in Vzhodni Evropi. Ustanovil jo je Philip Arnoult, ki ima za seboj 40 let raziskovanja vzhodnoevropskega gledališča in je med drugim ustanovitelj Centra za razvoj mednarodnega gledališča (CITD).

Prvo edicijo platforme Dispatches je posvetil Festivalu Borštnikovo srečanje. V ta namen je lanski festival obiskala poročevalka Kellie Mecleary, trenutno izvršna direktorica ameriške gledališke hiše Single Carrot Teatre.

Na spletnem mestu www.citddispatches.com je zbrala pregledne in podrobne podatke o festivalu ter 15 uprizoritvah, ki so lani gostovale na Borštnikovem srečanju. Vsaka uprizoritev je opremljena z opisom, fotografijami, videom, profili nastopajočih, izseki iz kritik, predstavitvami ustvarjalcev in gledališč, osnovnimi tehničnimi parametri ter celo pogoji za gostovanja.

Arnoult meni, da so Dispatches s Festivalom Borštnikovo srečanje dober začetni korak pri odpiranju in predstavljanju bogate gledališke kulture, o kateri se premalo poroča tako v ZDA kot tudi širše. Letos bo platforma nadgrajena s poročili s festivala Zlata maska iz Moskve ter festivalov iz Romunije in Bolgarije.

Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan si od predstavitve obeta predvsem večjo mednarodno razpoznavnost festivala in slovenskega gledališča nasploh. Povezava do Dispatches je namreč že bila poslana na skoraj 300 naslovov ameriških umetniških vodij, režiserjev, dramatikov, novinarjev in kritikov. "To spletno stran lahko zdaj gleda vsaj 260 ljudi po Ameriki in se informira o našem festivalu, skozi to pa o našem gledališču," je povedala na današnji novinarski konferenci v SNG Maribor.

"Mislim, da doslej še nikoli nismo bili deležni tako temeljitega poročila in izčrpnega rezimeja našega festivala in s tem gledališča v pretekli sezoni. Dragoceno je seveda tudi to, da je ta pregled nastal v angleškem jeziku in je zato tudi dostopen v najširšem smislu," je dodala.

Predanova medtem snuje že novo edicijo festivala. Ta bo letos od 14. do 23. oktobra, selektorica tekmovalnega programa pa je kritičarka Petra Vidali. V Fokusu bodo obravnavali švedsko dramatiko in gledališče.

Danes so predstavili novo celostno grafično podobo festivala, ki jo je ponovno oblikoval mariborski umetnik Nenad Cizl in zrcali obletnice treh velikih literatov Williama Shakespeara, Antona Tomaža Linharta in Ivana Cankarja. "Obletnice velikanov svetovnega in domačega gledališča so opomnik, da na njihovih ramenih stoji današnje gledališče in nastavlja zrcalo prihodnosti," je povedala Predanova.