Svet 8.3.2016 6:00

V Gradcu začetek nacionalnih filmskih Diagonal

Gradec, 8. marca - V Gradcu se bo danes začel festival avstrijskega filma Diagonale, ki bo do 13. marca na ogled ponudil vse, kar je relevantnega v nacionalni kinematografiji. Kot sta povedala novi vodji festivala Sebastian Höglinger in Peter Schernhuber, Diagonale niso le filmske projekcije, temveč tudi preplet razmislekov o aktualnih družbo-političnih temah.

Na otvoritvenem večeru bo svetovno premiero doživel film Leti, majski hrošč (Maikäfer flieg) Mirjam Unger. Film je nastal po literarni predlogi avtobiografskega romana Christine Nöstlinger. Zgodba, podana skoz oči devetletne Christine, je umeščena na Dunaj leta 1945. Njena družina se pred ruskimi četami umakne v vilo nacistov na dunajsko obrobje. Vsi se bojijo Rusov, le Christine ne.

Na slovesnosti bodo podelili tudi veliko igralsko nagrado, ki jo bo letos prejela 89-tletna Erni Mangold. Igralka, legenda odrskih desk in filma, je od nekdaj slovela po svojem neposrednem, rahlo ciničnem humorju. Širše mednarodno občinstvo se je lahko med drugim spomni iz filmov Pred zoro in Anonyma - ženska v Berlinu.

Letošnji program obsega 107 filmov različnih žanrov in dolžin, 42 med njimi bo svetovnih premier. Na koncu festivala bodo podelili tudi številne nagrade.

Tudi Diagonale se, kot številni drugi evropski festivali borijo s številkami in s tem, da bi obdržali sponzorje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Letošnji proračun znaša okoli 1,3 milijona evrov.