Slovenija 7.3.2016 12:47

Izšel z modro ptico okronani Mazzinijev roman Zvezde vabijo

Ljubljana, 7. marca - Pri Mladinski knjigi so izdali mladinski roman Zvezde vabijo, ki je Mihi Mazziniju prinesel hišno nagrado modra ptica. Urednica dela in predsednica letošnje žirije za nagrado Alenka Veler je povedala, da je Mazzini napisal komunikativen, berljiv in ravno prav obsežen roman za mlade bralce. Mazzini si je želel, da bi zgodba imela učinek tobogana.

Roman Zvezde vabijo, kot je na današnji predstavitvi knjige povedala Velerjeva, vključuje vse elemente, ki delajo dober mladinski roman - dovolj čustvenega naboja, akcije, malček srhljivosti, ne sme pa umanjkati humor.

Mazzini je na kratko povzel vsebino. V romanu je predstavil zgodbo o deklici Kaji, ki je prepričana, da dobro poje in se želi prijaviti na šov talentov, njeni virtualni prijatelji in virtualni fant pa jo skušajo prepričati, naj tega ne stori. Nato ji prava prijateljica in brat skušata pomagati tako, da začneta raziskovati virtualni svet.

Mazzinijev pisateljski postopek poteka takole: najprej si zamisli strukturo, nato pa začne vanjo naseljevati osebe, ki ponovno vplivajo na zamišljeno strukturo. Tisto, kar je vso zgodbo pognalo, je bil članek v časopisu o tem, da je neka ženska zagrešila umor, ker so jo v to prepričali virtualni prijatelji. Mazzini verjame, da virtualna resničnost za ljudi predstavlja enak pritisk kot resničnost vsakdana.

Velerjeva je dodala, da je Mazzinijevo pisanje zelo filmsko. Avtor ji je pritrdil, da je zelo vizualen človek. Posveča se tudi filmskim scenarijem, pri pisanju je zanj zelo pomembna struktura.

Zvezde vabijo so njegov drugi roman za mlade bralce. Ko ga je pisal, je pomislil, kakšne knjige so njega zanimale, ko je bil "mulc". Najbolj so mu v spominu ostale tiste, ki bi jih po koncu še kar bral. In to je želel doseči. Da ima zgodba učinek tobogana - usedeš se nanj in se pelješ. Trudil se je, da je zgodba zanimiva in napeta in se lahko bralec z junaki empatično poveže. V izziv mu je bilo ustvariti tudi jasno podobo kraja in časa, a kot je dejal, z najmanjšo mero pojasnjevanja.

Velerjeva je povedala, da roman ni moralističen, lahko pa se ga bere kot detektivko, kot socialni ali pa kot ljubezenski roman. Všeč ji je bil glavni junak, ki nekaj zamoči, a nato prizna svojo napako. Mazzini je pojasnil, da se je te teme že dotaknil v kratki zgodbi, ker opaža, da živimo v dobi visokega narcizma, v kateri je priznati svoje napake ali zmote najtežja stvar. Dozdeva se mu, da je lažje zanetiti vojne, kot se opravičiti.

Trenutno roman Zvezde vabijo berejo tudi člani knjižnega kluba za mlade v Konzorciju Fejstbukerji. Avtorja, ki bo knjigo do maja predstavljal po Sloveniji, bodo člani kluba v Konzorciju lahko zasuli z vprašanji 29. marca.

Mazzini je četrti dobitnik nagrade modra ptica, ki znaša 12.000 evrov bruto. Na natečaju za mladinski roman je nagrado leta 2013 za delo Kot v filmu prejel Vinko Möderndorfer. Dve nagradi modra ptica so podelili tudi za romane za odrasle. Prejela sta ju Stanka Hrastelj za delo Igranje ter Roman Rozina za delo Županski kandidat Gams.