Slovenija 7.3.2016 14:11

Kinodvor mlade vabi na Kinotrip

Ljubljana, 7. marca - V Kinodvoru bo med 24. in 27. marcem potekal prvi mednarodni filmski festival za mlade Kinotrip. Ponudil bo osem projekcij po izboru mladih filmskih navdušencev in bogat spremljevalni program. Filmi so zelo raznoliki, vsem pa je skupno, da so njihovi protagonisti mladi, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja festivala Živa Jurančič.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je pojasnila Jurančičeva, je posebnost festivala, da je ves program, pa tudi ime in vizualno podobo festivala ob podpori ekipe Kinodvora ustvarila skupina 22 mladih, starih od 13 do 19 let. In ker se mladi med seboj zelo razlikujejo, je zelo raznolik tudi izbor filmov, ki bodo prikazani na festivalu.

"Izbirali smo filme, ki nas mlade prikažejo takšne, kot smo, brez pokroviteljstva in moraliziranja. Pri tem so nas pritegnili predvsem filmi s samosvojim vizualnim slogom in iskreno pripovedjo. Nekateri med njimi so nizkoproračunski, neodvisni, nekateri imajo opazen avtorski pečat," pa besede mladih povzema sporočilo za javnost.

Festival bo 24. marca odprl film Pretesna koža (Duccio Chiarini, Italija), ki bo mlade popeljal v simpatično nerodni svet odraščanja 17-letnega Edoarda. Pred tem bo na ogled dokumentarni film Profil Amina (Sophie Deraspe, Kanada), ki razkriva nenavadno zgodbo mlade blogerke Amine, ujete v past interneta in medijev.

Filmu Princ (Sam de Jong, Nizozemska) bo sledila humorna in iskrena zgodba o najstniških prijateljstvih in prvih ljubeznih Beautiful Girl (Dominik Hartl, Avstrija). Ljubitelji grozljivk bodo na svoj račun prišli s filmom Deathgasm (Jasnon Lei Howden, Nova Zelandija).

Videti bo mogoče tudi zadnji animirani film studia Ghibli Ko je Marnie bila tam (Hiromasa Yonebayashi, Japonska), film Mustang (Deniz Gamze Ergüven, Francija/Nemčija/Turčija/Katar) in film Ostani z menoj (Rob Reiner, ZDA), ki je bil natanko pred 30 leti posnet po knjigi Stephena Kinga The Body.

Spremljevalni program bo med drugim ponudil pogovor z mladima igralkama Ilaydo Akdogan in Tugbo Sunguroglu po projekciji filma Mustang. Festivalsko dogajanje bo za dan zavzelo Kolodvorsko ulico, kjer bodo mladi iz centra Urban Roof postavili urbano stezo in poskrbeli za potovanje od filma do športa in nazaj.

Že pred festivalom se bodo zvrstile tri večdnevne delavnice, med njimi delavnica videa in kratkega filma, festival pa se bo s posameznimi dogodki nadaljeval tudi kot del rednega programa Kinodvora. Kot je poudarila direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc, je namreč poslanstvo mestnega kina, da ohranja in razvija urbane kino navade mladih, tako tistih, ki so že navajeni in željni kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, kot tistih, ki jim je šele treba odpreti poti do njih.