Slovenija 8.3.2016 9:02

Slikar Berko danes praznuje 70. rojstni dan

Ljubljana, 8. marca - Slikar Berko, svojski avtor, čigar delo sodi v področje hiperrealizma, danes praznuje 70. rojstni dan. Edinemu fotorealistu v slovenskem prostoru, ki ves čas ostaja zvest svojemu slogu, so ob jubileju pripravili tudi razstavo v Galeriji ZDSLU. Ta bo pod naslovom Slikarjevi selfiji - lastne podobe in podobe sodobnikov na ogled do 25. marca.

Kot so ob razstavi zapisali na ZDSLU, je Berkov slog verjetno posledica časa, v katerem se je slikarsko izoblikoval, saj sta ravno takrat v svetu vladala pop art in hiperrealizem. Najpogostejši motivi, s katerimi polni svoja platna, so odsevi in zrcaljenja v urbanem in naravnem okolju.

Likovni kritik Aleksander Bassin je zanj že pred skoraj dvema desetletjema dejal: "Berko, slikar iz Škofje Loke, ... edini fotorealist v slovenskem prostoru, ki torej vztraja v tako določenem pristopu še dandanes". Traja pa njegov slog, ki se ikonografsko le bežno spreminja, tudi še dvajset let kasneje po Bassinovi izjavi, so ob razstavi zapisali na ZDSLU.

Izčiščenost forme in stilna prepoznavnost, do katere je Berko z virtuoznim likovnim jezikom uspel priti s svojimi florističnimi in mestnimi motivi ter pri upodabljanju oseb, v tehniki sitotiska pri grafikah, ali akrila na platnu pri slikah, kažeta na stadij, ko umetnik dosega optimalno izpovednost in absolutno zgoščenost likovne pripovedi na slikovni površini.

Znotraj svojega dolgoletnega popartističnega slikanja je Berko na veliko prestopil meje svoje izraznosti in pot ga je dalje popeljala v sedanjo fazo selfijev. Pri trenutni globalni prevladi komunikacijskih mrež, spletnih socialnih omrežij, platform in spletnih strani, ki gradijo ter odražajo medsebojne odnose med nepoznanimi osebami, obsedenimi z razkazovanjem lastne podobe širokemu svetu, avtor, kot ponavadi, pri delu močno sledi utripu časa in se marsikje oddaljuje od prvotno ostro začrtane forme.

Njegovi avtoportreti in portreti postajajo vse bolj transparentni in veliko bolj blago polnijo slikarsko polje. Marsikje ostajajo le še obrisi figure, barva postaja vse svetlejša, hladnejša in manj agresivno ovija že skoraj zabrisane, kot da bi zorenje avtorja sililo k breztelesnemu pristopanju k likovni površini.

Berko se je rodil leta 1946 v Ljubljani, kjer je končal srednjo Šolo za oblikovanje in fotografijo ter Pedagoško akademijo. Od leta 1978 deluje kot svobodni umetnik. Svoje delo je predstavil na več kot 70 samostojnih razstavah. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih predstavitvah. Prejel je več nagrad in priznanj.