Slovenija 8.3.2016 14:13

Pokrajinski muzej Maribor izpostavlja 170-letnico koncerta Franza Liszta v Mariboru

Maribor, 8. marca - Osrednja točka letošnjega programa Pokrajinskega muzeja Maribor je 170-letnica koncerta pianista Franza Liszta v Mariboru, ki jo bodo med drugim obeležili z razstavo in mednarodnim simpozijem. Tudi večina ostalih dogodkov bo zaznamovana z glasbo.

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor. Novinarska predstavitev letošnjega programa Pokrajinskega muzeja Maribor. Direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor.
Novinarska predstavitev letošnjega programa Pokrajinskega muzeja Maribor.
Direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Madžarska. Kip madžarskega pianista in skladatelja Franza Liszta. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Madžarska.
Kip madžarskega pianista in skladatelja Franza Liszta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor. Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor.
Pokrajinski muzej Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor. Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Pokrajinski muzej Maribor.
Pokrajinski muzej Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren, bo 16. junija minilo natanko 170 let, odkar se je v Mariboru ustavil znameniti Liszt. Na ta dan bodo v Mariborskem gradu, kjer je Liszt takrat koncertiral, odprli razstavo o tej njegovi "mali evropski turneji", ki ga je iz avstrijskega Gradca popeljala še v Rogaško Slatino in Zagreb.

Že februarja so v viteški dvorani gradu začeli prirejati predavanja o glasbi skozi čas, ki jih spremlja krajši glasbeni program v izvedbi pianista Ivana Ferčiča in vokalista Kiana de Bonaldija. Junija bodo priredili klavirski maraton, oktobra pa mednarodni simpozij Evropa v času Franza Liszta, s katerim želijo tudi strokovno osvetliti glasbenikov obisk v Mariboru, ki je v strokovni literaturi spregledan.

V Kinu Partizan bodo postavili na ogled razstavo otroških del Glasbene slike, kasneje v Mariborskem gradu pa še razstavo o življenju in delu plesalke Mire Bencak.

Letošnji Mesec mode v muzeju, ki ga prirejajo maja, bo posvečen čipkam in vezeninam, septembrski Muzejski večeri pa predavanjem o gradovih in dvorcih v Mariboru in bližnji okolici.

Med razstavami bodo gostili projekt Slovenskega etnografskega muzeja Rojstvo: Izkušnje Rominj, ki jo bo spremljal seminar o statusu Rominj v Sloveniji, ter razstavo japonskih lutk, ki jo pripravljajo v sodelovanju z veleposlaništvom Japonske.

Nadaljevali bodo s predavanji in razstavami v mariborskih domovih upokojencev in pedagoškim programom za otroke in mladostnike, priključili pa so se tudi partnerstvu Ko dvignem sebe, dvignem Mariboru, v okviru katerega bodo gostili dva dogodka.

Za letošnje dogodke bodo po napovedih obdelali okoli 300 predmetov iz njihove bogate zbirke muzejskih predmetov, ki jih hranijo. Teh je sicer skupno okoli 100.000, čeprav so z novimi nabavami zaradi odvisnosti od občinskih sredstev močno omejeni. Kljub temu imajo po besedah ene od sodelavk Irene Porekar Kacafura ene najbolj urejenih depojev v Sloveniji.