Svet 7.3.2016 18:17

Ob 400. obletnici Shakespearove smrti dokumentarec o njegovem grobu

London, 7. marca - Ob 400. obletnici smrti velikega angleškega dramatika Williama Shakespeara bo britanska televizija Channel 4 prikazala dokumentarec, ki bo ponudil vpogled v njegov grob. Film bo razkril rezultate raziskave, ki jo opravljajo s pomočjo georadarske metode. Film naj bi bil na sporedu še to pomlad.

Shakespearov grob v cerkvi Svete trojice v njegovem rojstnem kraju Stratford ob reki Avoni velja za "romarski kraj" njegovih oboževalcev. V nagrobno ploščo je vklesanih več stihov, eden izmed njih se v prevodu glasi: "Blagoslovljen mož, ki prizanaša tem kamnom, in preklet bodi vsak, ki bi vznemirjal moje kosti".

Raziskava groba bo omogočila boljši vpogled v življenje Shakespeara in njegove družine, saj se raziskovalci nadejajo še neodkritih predmetov med krstami. V bližini dramatikovega groba naj bi bili pokopani tudi njegova žena Anne Hathaway, hči Suzanna in drugi člani rodbine, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Shakespearu, ki je živel med letoma 1564 in 1616, pripisujejo avtorstvo 38 dram, za nekaj del si poznavalci niso povsem enotni, in 154 sonetov.

Obletnico smrti - 23. aprila - bodo v Veliki Britaniji zaznamovali z vigilijo v omenjeni cerkvi, že vse leto pa potekajo različne jubilejne prireditve. Obletnico obeležujemo tudi v Sloveniji, in sicer s festivalom Cankarjevega doma Shakespeare za vedno.