Slovenija 8.3.2016 11:07

Za Grumovo nagrado nominirani Mirčevska, Möderndorfer, Tič, Vilčnik in Zupančič

Kranj, 8. marca - Žanina Mirčevska, Vinko Möderndorfer, Gašper Tič, Rok Vilčnik in Matjaž Zupančič so nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Na razpis za nagrado, ki jo bo Prešernovo gledališče Kranj podelilo 9. aprila ob zaključku 46. Tedna slovenske drame, je letos prispelo rekordno število besedil.

Mirčevska se bo za Grumovo nagrado potegovala z besedilom Rojstvo tirana iz glave črva, Möderndorfer z groteskno igro Psi lajajo, Tič s komedijo Trio, Vilčnik z dramo absurda Ljudski demokratični cirkus Sakešvili ter Zupančič z besedilom Prehod, so sporočili iz Prešernovega gledališča.

Skupaj z lanskimi nominiranci je bilo v konkurenci za nagrado 86 besedil, med katerimi je izbirala petčlanska strokovna žirija, ki jo vodi literarna zgodovinarka in profesorica Mateja Pezdirc Bartol. Člani so dramaturg Rok Andres, dramaturginja Tatjana Ažman, igralka Vesna Pernarčič in literarni teoretik Gašper Troha.

Žirija je v utemeljitvi nominacij pojasnila, da se novo dramsko besedilo Mirčevske naslanja na urbano legendo in zgodovinski lik krvave grofice Erzsebet Bathory. Besedilo ponuja številne aktualne momente in se na decentno političen način spoprijema s temeljnimi in univerzalnimi eksistencialnimi dilemami sodobnega človeštva.

Möderndorferjeva groteskna igra o večnih mehanizmih oblasti natančno pokaže naravo današnjega sveta, v katerem se na videz vse venomer spreminja, v resnici pa ostaja vedno enako. Komedija Gašperja Tiča na duhovit način prikaže tri sestre in je "ob poplavi tako imenovanih postdramskih tekstov je to duhovito besedilo v verzih prava osvežitev", je ocenila žirija.

Vilčnikovo besedilo nadaljuje žlahtno tradicijo slovenske drame absurda v njeni ludistični varianti. Zupančičevo dramsko besedilo pa bralca sooči s paničnim dogajanjem nedoločljivega postapokaliptičnega prostora, kjer so pred zid postavljeni predstavniki kapitalistične družbe 21. stoletja.

Letošnji natečaj ponuja tematsko, idejno, slogovno in po kakovosti izjemno raznolika besedila, med katerimi lahko po mnenju predsednice žirije prepoznamo vsaj ducat inovativnih, sporočilno relevantnih in dramaturško izbrušenih besedil, za katere si želi, da bi nas nagovorila tudi z gledaliških desk.

Ob rekordnem številu besedil za Grumovo nagrado pa je na natečaj za nagrado za mladega dramatika prispelo le pet besedil. To so motivno, slogovno in formalno različna besedila, kar nakazuje, da mladi dramatiki iščejo vsak svojo prepoznavno dramsko pisavo, opazne pa so začetniške težave pri spopadanju z veščinami dramskega pisanja, še ugotavlja žirija.