Slovenija 9.3.2016 0:30

Film Ruski detel za uvod v 18. festival dokumentarnega filma

Ljubljana, 9. marca - S projekcijo filma Ruski detel v režiji Chada Gracie se bo drevi v Cankarjevem domu začel 18. festival dokumentarnega filma (FDF). V sklopu festivala bo prikazanih 18 sodobnih dokumentarcev in retrospektiva, posvečena ukrajinsko-ruskemu režiserju Sergeju Loznici. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov.

Ljubljana, Beethovnova 7. Sedež Amnesty international Slovenije. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Beethovnova 7.
Sedež Amnesty international Slovenije.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Filmi na programu FDF prinašajo raznolik nabor ta hip aktualnih tematik. Med njimi zgodbe beguncev ter večne teme, kot so Bližnji vzhod, položaj žensk v muslimanskem svetu, rasizem in neonacizem.

V tekmovalnem programu bo prikazanih pet filmov. Cenzurirani glasovi v režiji Mor Loushy predstavlja do nedavnega cenzurirana pričevanja vojakov, ki sta jih pisatelja Amos Oz in Avraham Shapira pridobila teden dni po šestdnevni vojni Izraela na Sinaju.

Film Lampedusa pozimi v režiji Jakoba Brossmanna se ukvarja z lokalnim prebivalstvom otoka Lampedusa, pretresljiv pa je dokumentarec Megla Srebrenice, ki ga je Samir Mehanović ustvaril ob 20-letnici srebreniškega genocida.

V tekmovalnem programu je tudi film Otroci tranzicije v režiji Matije Vukšića, ki je preko zgodb štirih otrok in najstnikov podal pričevanje o sodobni stvarnosti. Sklop sklepa film Sonita o 18-letni Afganistanki, ki bi se rada uveljavila kot raperka. Film podpisuje Rokhsareh Ghaem Maghami.

Retrospektiva bo posvečena Loznici, ki velja za najbolj aktualnega med posovjetskimi režiserji. Med drugimi podpisuje dokumentarec Maidan o dogodkih na vzhodu Ukrajine in na Krimu, v Blokadi pa je prikazal nacistično okupacijo Leningrada.

Edini slovenski film, ki bo prikazan na festivalu, je Selfie brez retuše v režiji Vincija Voguea Anžlovarja.

Festival bo 17. marca sklenil film Chuck Norris proti komunizmu režiserke Ilince Calugareanu. Na zaključku festivala bodo poleg zmagovalnega filma razglasili tudi zmagovalca natečaja Amnesty International Slovenije za kratke dokumentarne filme.