Svet 10.3.2016 5:00

V Lyonu prva retrospektiva Yoko Ono v Franciji

Lyon, 10. marca - V Muzeju sodobne umetnosti v Lyonu so na ogled postavili retrospektivo umetnice in glasbenice Yoko Ono. Postavitev v širokem loku zaobjame od njenih najzgodnejših instalacij iz let 1952/53 do najnovejših del, ki jih je ustvarila posebej za to priložnost. Odprtja na bi se udeležila tudi umetnica, ki pa je udeležbo zaradi gripe odpovedala.

Mehika, Ciudad de Mexico. Umetnica Yoko Ono. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Umetnica Yoko Ono.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vdova Johna Lennona, člana legendarne zasedbe The Beatles, je bila zaradi gripe konec februarja za en dan tudi sprejeta v bolnišnico, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Za razstavo v Lyonu, ki bo na ogled do 10. julija, je 83-letna umetnica denimo predelala svoje delo Polovična soba, ki ga je prvič razstavila leta 1967 v Londonu. Za interier jedilnice, v katerem so miza in stoli prepolovljeni, je nakupila novo pohištvo, kot je značilno za meščanske interierje v Lyonu. Osrednje sporočilo omenjenega dela je, da je vse v življenju minljivo.

Yoko Ono je v prvih letih svoje kariere v New Yorku, Tokiu in Londonu odigrala pomembno vlogo v konceptualni umetnosti, performansu in pri eksperimentalnem filmu.

Med njena prva konceptualna dela sodijo slike iz obdobja, ko je prebivala v stanovanju na Manhattnu, kjer je pripravljala tudi razstave. Eno izmed takšnih del je A Painting to be Stepped On, kos platna, ki ga je postavila na tla, delo pa je nastalo, ko so ga obiskovalci napolnili s svojimi odtisi.

Med njene najbolj znane performanse sodi Cut Piece, ki ga je prvič uprizorila leta 1964 v tokijskem centru umetnosti Sogetsu. Občinstvo je moralo z nje zrezati obleko, ki jo je nosila na odru.

Za svoje delo je prejela več nagrad, med njimi zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu.