Slovenija 10.3.2016 10:05

V Kranju razstava likovnih del Metke Krašovec

Kranj, 10. marca - V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj bodo ob 19. uri odprli razstavo del nagrajenke Prešernovega sklada za leto 1973 Metke Krašovec. Na razstavi Čista risba bosta predstavljeni dve obdobji umetničinega ustvarjanja, v katerih se je Krašovčeva posvečala izključno risbi. Slednja je sicer v njenem opusu ustvarjalna konstanta.

Ljubljana. Akademska slikarka Metka Krašovec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademska slikarka Metka Krašovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Prvo tako obdobje so bila zgodnja 80. leta minulega stoletja, ki mu je sredi 80. let sledil monumentalni opus z akrili naslikanih angelskih obličij. Drugo obdobje pa je bilo od leta 2010 do 2013. Lani je slikarka po daljšem času ponovno začela delati tudi akrilne slike.

Če primerjamo risbe iz obeh prelomnih obdobij, jih posebno močno povezuje prav bližina poeziji. Skoraj vsa dela na razstavi so eksplicitno povezana s poezijo tudi s tem, da so pod podobami napisani verzi. Največ jih je vzetih iz del Emily Dickinson in Cesarja Valleja. V samem procesu nastajanja verzi niso inspiracija za podobe, ampak so podobe inspiracija za verze.

Med risbami obeh obdobij pa so tudi velike razlike. Risbe iz 80. let lahko vidimo kot eksplozijo. Kot da je iz slikarkine notranjosti izbruhnilo vse hkrati - antična mitologija in polimorfna seksualnost, davni iniciacijski obredi in humor. Novejše risbe pa bi morda lahko videli kot implozijo, potovanje iz zunanjega sveta v črnino v notranjosti lobanje, ki je prostor transformacije, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Slikarka in grafičarka Metka Krašovec se je rodila leta 1941 v Ljubljani. Leta 1964 je diplomirala na ljubljanski likovni akademiji. Dve leti kasneje je zaključila specialko za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici, leta 1970 pa specialko za grafiko pri profesorju Riku Debenjaku. Specializacijo je opravljala tudi na Ohio University v ZDA in na Royal College of Art v Londonu.

Leta 1977 je postala docentka na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, nato izredna profesorica, od leta 1991 do upokojitve 2008 pa je bila redna profesorica za slikarstvo in risanje. Samostojno je začela razstavljati leta 1968. Imela je 105 samostojnih in kar preko 340 skupinskih razstav doma in po svetu. Za svoje delo je prejela številne nagrade doma in na tujem.

Razstava v Kranju bo na ogle do 29. aprila, v sklopu razstave bo 14. aprila potekal tudi pogovor z umetnico ter umetnostnim zgodovinarjem in pesnikom Miklavžem Komeljem o slikarstvu in poeziji.