Svet 11.3.2016 6:00

Mlajši slovenski literati se danes predstavljajo v Zagrebu

Zagreb, 11. marca - Slovenski literati Leonora Flis, Katja Gorečan in Aljaž Koprivnikar se bodo danes predstavili hrvaškemu občinstvu v zagrebškem književnem klubu Booksa. Njihova izbrana dela so v hrvaški jezik prevedle študentke slovenistike na zagrebški filozofski fakulteti.

Flisova se bo predstavila s svojo zbirko kratkih zgodb Upogib časa, ki je izšla konec lanskega leta. Docentka književnosti na novogoriški fakulteti za humanistiko je tudi knjižna in filmska kritičarka ter prevajalka. Sprejela je tudi Fullbrightovo postdoktorsko štipendijo, ki omogoča raziskovalno delo na prestižni newyorški univerzi Columbia, so zapisali na spletni strani kluba Booksa.

Gorečanova prihaja v Zagreb s svojo pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane iz leta 2012. Zbirka je bila izbrana za Bienale mladih umetnikov v Rimu in bila nominirana za Jenkovo nagrado. Gorečanova piše tudi dramska dela, trenutno pa raziskuje feministično afroameriško koreopoezijo - žanr dramskega izražanja oziroma obliko performativne pisave, ki vsebuje poezijo, glasbo in dramsko igro.

Svoje verze bo zagrebškem klubu interpretiral tudi Koprivnikar, ki je znan kot kritik poezije in sodelavec slovenskih medijev, kot sta Radio Ars in Delo. Je doktorski študent slovanske literature na Karlovi univerzi v Pragi. V svojih raziskavah se ukvarja z umetniškim in književnim tokovom v začetku 20. stoletja, predvsem pa z modernizmom in avantgardo. Njegovo poezijo so prevedli v angleški, češki in grški jezik, objavljena je v različnih knjižnih revijah in na spletnih straneh.

S slovenskimi gosti se bo pogovarjala pesnica, prevajalka in literarna kritičarka Asja Bakić.