Slovenija 12.3.2016 9:00

V Slovenj Gradcu praznujejo obletnico rojstva Huga Wolfa

Slovenj Gradec, 12. marca - Iskriva modra noč so v Slovenj Gradcu poimenovali dvodnevno dogajanje, s katerim bodo danes in v nedeljo obeležili obletnico rojstva poznoromantičnega skladatelja samospevov Huga Wolfa (1860-1903). Ta se je v Slovenj Gradcu rodil 13. marca 1860, njegova rojstna hiša pa je danes urejena v spominski muzej.

Dogajanje organizira Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju z Glasbeno šolo Slovenj Gradec. Spominski muzej Huga Wolfa v središču koroškega mesta bo v času dogodkov obarvan modro, tudi zato, ker je bil Wolf, kot pravijo v muzeju, znan po svojih "iskrivih modrih domislicah".

Danes bo ob 17. uri potekalo najprej posebno vodenje po stalni razstavi o Wolfovem življenju in delu, sledila bo predstavitev e-knjige Spomini na dom, v kateri so zbrani zapisi Wolfove starejše sestre Modeste Wolf Strahser. V knjigi med drugim navaja, da je Hugo Wolf zelo rad pil dobro kavo in da je kot otrok razbijal po bobnih, zaradi česar so sosedje mislili, da zunaj grmi.

Hugo Wolf je sicer s štirimi leti igral violino in klavir, s petimi postal del domačega, hišnega orkestra, s šestimi je prvič javno nastopal, kar je zelo rad počel. Oče ga je, oblečenega kot Mozarta, vodil po meščanskih hišah, med drugim opisuje knjiga, ki je v tiskani obliki izšla leta 1994. Za prevod iz nemščine sta takrat poskrbela Tatjana Srebot Rejec in Franček Lasbaher, vsebine pa je zbral, dopolnil in uredil Jože Leskovar. Knjigo je v posodobljeni obliki muzej letos izdal kot e-knjigo.

Njeni današnji predstavitvi bo sledil koncert Andreja Ofaka (kitara) in Boruta Morija (harmonika). V nedeljo ob 16. uri v spominskem muzeju pripravljajo glasbeno pravljico za otroke z naslovom Hugec in ponovno tudi vodenje po razstavi. Ob 17. uri bo za zaključek dvodnevnega dogajanja sledil še koncert Davorina Morija (klavir) in Maria Podrečnika (tenor).

Hugo Wolf, ki je umrl na Dunaju, star 43 let, je za seboj pustil obsežen opus. Napisal je več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela.