Svet 13.3.2016 12:38

Najboljši avstrijski igrani film je Sanjani

Gradec, 13. marca - Na festivalu avstrijskega filma Diagonale v Gradcu so v soboto zvečer podelili nagrade najboljšim filmom. V kategoriji igranega celovečernega filma je žirijo prepričal Sanjani (Die Geträumten) Ruth Beckermann, svojevrstna interpretacija dopisovanja med pesnikoma Ingeborg Bachmann in Paulom Celanom.

V izjemno intenzivnih pismih, v katerih se prepletajo vprašanja strasti, tujosti, zgodovine, identitete in ki lahko iz zelo dokumentarnih prehajajo v povsem sanjske lege, se med dopisovalcema zgodi ves svet. Priznano avstrijsko-judovsko režiserko Ruth Beckermann je vedno zanimalo, kako posneti film o tem, kar se ne da posneti. Korespondenca med pesnikoma se ji je zazdel pravšnji material.

Odločila se je za drzno potezo in k sodelovanju povabila Laurenca Ruppa (1987), igralca v dunajskem Burgtheatru, in glasbenico Anjo Plaschg (1990), ki na glasbeni sceni deluje pod imenom Soap&Skin. Interpreta pisem stopita v radijski studio in bereta. Med premori jima kamera sledi pred stavbo, kjer kadita, v kantino, prikradeta se tudi na vajo radijskega orkestra. Medtem ko se pogovarjata o Bachmannovi in Celanu gradita tudi lasten odnos.

Nagrado za najboljši celovečerni dokumentarec so podelili filmu Les zemlja meso (Holz Erde Fleisch) Sigmunda Steinerja, ki sledi delu treh kmetov, eden od njih je njegov oče. Kontemplativni close upi in intimni intervjuji naredijo krog življenja in smrti otipljiv na vseh ravneh; v ritmu narave in menjave generacij, so zapisali na Diagonalah.

Za najboljšo igralko je obveljala Ursula Strauss za vlogo v filmu Leti, majski hrošč (Maikäfer flieg) Mirjam Unger. Film je nastal po literarni predlogi avtobiografskega romana Christine Nöstlinger. Zgodba, podana skoz oči devetletne Christine, je umeščena na Dunaj leta 1945. Njena družina se pred ruskimi četami umakne v vilo na dunajsko obrobje. Ursula Strauss je odigrala vlogo matere.

Nagrado za najboljšega igralca je prejel Erwin Steinhauer za film Hvala za bombardiranje (Thank You for Bombing) Barbare Eder. Film prikazuje tri vojne dopisnike in njihovo življenje za kamero.

Že na začetku festivala so nagrado za življenjsko delo podelili filmski in gledališki igralki Erni Mangold.

Na festivalu, ki se bo sklenil danes, so podelili še številne druge, manj odmevne nagrade, za katere so letos kandidirali 103 filmi.