Slovenija 14.3.2016 9:54

V CD drevi koncert v spomin Arsenu Dediću

Ljubljana, 14. marca - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo ob 19.30 koncert v spomin Arsenu Dediću. Hrvaškemu glasbeniku in pesniku ter njegovemu opusu se bodo na koncertu z naslovom Vse bilo je glasba poklonili soproga Gabi Novak in sin Matija ter nekaj slovenskih izvajalcev, ki so z njimi stkali prijateljske vezi.

Hrvaška. Pevec Arsen Dedić. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Pevec Arsen Dedić.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Poleg Dedićeve soproge, legendarne pevke, ki je po tem, ko jo je odkril slovenski skladatelj in dirigent Bojan Adamič, osvojila občinstvo bivše države, in sina, diplomanta jazzovske akademije v Gradcu, bo nastopil hrvaški zvezdnik Gibonni. Od slovenskih izvajalcev bodo na odru Lado Leskovar, Zoran Predin, Vita Mavrič in Rok Pečečnik, ki se zanima za jazz in popevko, sicer pa študira gledališko režijo v Zagrebu.

V nizu skladb, ki jih bo mogoče slišati, bodo Ne daj se, Ines, O, mladosti in Sve što znaš o meni. Spremljal jih bo orkester, ki ga vodi kitarist in pedagog Ante Gelo. Ta je s svojimi aranžmaji prispeval k obujanju pesmi, ki jih je prepevala Novakova.

Omenjeni termin v Gallusovi dvorani CD bi sicer moral zapolniti Dedićev nastop, a je načrte prekrižala njegova smrt avgusta lani. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal organizator Joc Pečečnik, so se odločili za koncert v njegov spomin, s katerim želijo prispevati delček k izboljšanju slovensko-hrvaških odnosov, ki so v realnosti veliko boljši, kot jih prikazuje politika.

Pečečnik je prepričan, da je Dedić zelo primeren simbol tega prijateljstva, most med obema narodoma. Po njegovih besedah je imel pevec zelo rad Slovenijo, imel je veliko slovenskih prijateljev, bil pa je tudi "eden redkih velikanov, ki je pel slovenske pesmi v slovenščini, in to brezhibno".

Gabi Novak pa je za današnje Delo med drugim povedala, je razpad Jugoslavije močno vplival na oba. "Čeprav nočem govoriti o politiki, je bila osnovna tema v najinem življenju skupnost. Poudarjala sva sodelovanje v vsem, ustvarjanju, delu, poslu, prijateljstvu. Nikoli nisva gledala, kdo kam spada, in nikoli nisva preiskovala krvi in preštevala krvnih telesc. Vedno sva delila ljudi na dobre in slabe. Midva sva se družila z dobrimi ljudmi."

O poeziji svojega soproga pa je dejala: "Arsen je bil videc, vnaprej je vedel, kako se bosta besedilo in glasba najprimernejše združila." In še: "Včasih so v pesmih odmevali njegovi težki trenutki v življenju, ko je bil na robu depresije ob izgubi številnih prijateljev, družinskih članov, staršev... Njegova poezija je bila težka, pa si jo vseeno lahko imel rad, jo vzel za svojo."

Ljubljanski koncert bo eden prvih v nizu koncertov v spomin Arsenu Dediću. Del sredstev od prodanih vstopnic bodo namenili invalidnim osebam. Pokroviteljstvo je prevzel predsednik Borut Pahor.