Svet 15.3.2016 5:30

Poletna sezona Rimske opere mešanica visoke in popularne kulture

Rim, 15. marca - Rimska opera bo v letošnji poletni sezoni ponudila mešanico visoke in popularne kulture. Med 22. junijem in 10. avgustom se bo na prostem pred kuliso znamenitih ruševin Karakalovih term zvrstilo 24 dogodkov. Med drugim si bo mogoče ogledati Verdijevo opero Nabucco in opero Madame Butterfly Giacoma Puccinija.

Po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa v Rimski operi med drugim napovedujejo še koncerta Lionela Richieja in Neila Younga, nastopil bo tudi kitajski pianist Lang Lang.

V lanski zelo uspešni poletni sezoni so našteli več kot 72.000 gledalcev, zato bodo letos po besedah upravnika Rimske opere Carlosa Fuortesa uporabili formulo, ki se je že lani izkazala za uspešno - združitev izjemnih klasičnih stvaritev in dogodkov, ki so blizu širokim množicam.

Baletni ansambel, ki ga vodi italijanska plesalka Eleonora Abbagnato, bo sezono odprl z večerom, posvečenem ruskemu plesalcu in koreografu Rudolfu Nurejevu. Večer bo združil odlomke iz baletov Bajadera, Labodje jezero in Rajmonda, nastopil bo prvak Stuttgartskega baleta, Friedemann Vogel.

Kot je dejala Abbagnatova, bo tehnična natančnost, ki jo zahtevajo te koreografije, zelo koristila baletnemu ansamblu, ki ga večinoma sestavljajo nadarjeni mladi italijanski plesalci.

Sledila bo Verdijeva opera Nabucco v režiji Federica Grazzinija, zatem bo na vrsti Seviljski brivec Gioacchina Rossinija. S slednjim bodo obeležili 200. obletnico krstne izvedbe opere. Seviljski brivec je bil krstno izveden februarja 1816 v Rimu.

Kot zadnjo operno delo v poletni sezoni bodo uprizorili Madame Butterfly v režiji Alexa Olleja, umetniškega direktorja barcelonske operne hiše La Fura dels Baus.