Svet 16.3.2016 9:13

Carmini Slovenici v Moskvi prestižna gledališka nagrada

Maribor, 16. marca - Mariborski zbor Carmina Slovenica si je prislužil prestižno rusko gledališko nagrado zlata maska. Predstava When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko je bila namreč izbrana za zmagovalno predstavo v nominaciji za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015.

Ljubljana. Ženski pevski zbor Carmina Slovenica. Foto: Carmina Slovenica/STA

Ljubljana.
Ženski pevski zbor Carmina Slovenica.
Foto: Carmina Slovenica/STA

Nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels in vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec bosta nagrado prevzela 16. aprila na podelitvi nagrad ob zaključku festivala v gledališču Stanislavski v Moskvi.

Gledališke nagrade zlata maska se podeljujejo v več kot 30 nominiranih kategorijah, zanje pa se potegujejo vse najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše, kot so denimo gledališča Bolšoj, Mariinski, Maly drama in Aleksandrinsko gledališče.

Izbrane produkcije so izvedene na festivalu Zlata maska, ki poteka vsako leto v Moskvi. Vrhunec festivala je podelitev nagrad, ki je v živo predvajana tudi na nacionalni televiziji.

Nagrada zlata maska za najboljšo tujo produkcijo se podeljuje produkcijam, predstavljenim v Rusiji v preteklem letu. Odločitev o zmagovalcu se poda na podlagi mnenja, pridobljenega med gledališkimi kritiki in gledališkimi novinarji. V preteklih letih so bili med zmagovalci v tej kategoriji Pina Bausch, Robert Lepage, Giorgio Strehler, Josef Nadj, Eimuntas Necrosius, Alvis Hermanis, Tamas Ascher, Viktor Bodo, Krzysztof Warlokowski, Katie Mitchell, Luk Parcevall in Michael Thalheimer.

Predstava When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko je nastala po motivih rezijanske pesmi Da pa Ćanynu na pobudo Karmine Šilec in v sodelovanju s skladateljem Heinerjem Goebbelsom v produkciji nemškega Ruhtriennala. Predstava je od svoje premiere v letu 2012 gostovala na mnogih festivalih po svetu, oktobra 2012 pa je bila uprizorjena tudi v Mariboru ob začetku Festivala Borštnikovo srečanje.

Marca lani je predstava gostovala v Moskvi v sklopu programa Context, ki predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja.