Slovenija 16.3.2016 9:23

V filharmoniji zvočne vragolije pihalnega kvinteta Calefax

Ljubljana, 16. marca - V Slovenski filharmoniji bo drevi na koncertu za srebrni abonma Cankarjevega doma nastopil nizozemski kvintet pihal Calefax. Na koncertu pod naslovom Barvite zvočne vragolije bodo zazvenela dela Leoša Janačka, Richarda Straussa, Arcangela Corellija in Georga Gershwina.

Calefax sestavljajo nadarjeni nizozemski glasbeniki: Oliver Boekhoorn (oboa), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saksofon), Jelte Althuis (basovski klarinet) in Alban Wesly (fagot).

Zasedba "nas skoraj prepriča, da je kvintet pihal najboljša inštrumentalna zasedba na svetu", so o ansambli zapisali v kritiki britanskega časnika The Times.

Ansambel je v treh desetletjih delovanja klasični komorni glasbi vdihnil novo življenje. Zasedba oboe, klarineta, saksofona, basklarineta in fagota je bila pravi izziv za preskakovanje stoletij. Z domiselnimi priredbami in nenavadnimi pobudami Calefax odpira nova poglavja ter briše meje med različnimi glasbenimi zvrstmi in kulturnimi okolji, so zapisali v Cankarjevem domu (CD).

Nocojšnji program je začrtan od srednjega veka do sodobnosti. Posebna pozornost je namenjena izvedbi novih del, ki jih ansambel pridobiva tudi na svojem tekmovanju. Izvirne priredbe, zbrane v Calefax Edition, pionirsko vrisujejo priredbo-kompozicijo na nov glasbeni zemljevid oblik.

Priredbe pripravljajo fagotist Wesly, eden od soustanoviteljev kvinteta, najmlajši član skupine Boekhoorn ter basklarinetist Althuis in saksofonist Hekkema. Calefax posreduje svoje znanje v okviru inovativnih delavnic po vsem svetu, katerih mentor je klarinetist Berix. Glasbeniki vsako leto pripravijo veliko prireditev v okviru svojega festivala PAN, na katerem so člani ansambla tako izvajalci kot gostitelji, so še sporočili iz CD.