Slovenija 16.3.2016 12:26

V ljubljanski Drami aprila festival Živel Shakespeare!

Ljubljana, 16. marca - V SNG Drama Ljubljana so ob letošnji 400. obletnici smrti Williama Shakespeara pripravili festival Živel Shakespeare!, ki bo potekal od 17. do 23. aprila. Odprla ga bo predstava Hamlet Globe to Globe, s katero gledališče Shakespeare's Globe iz Londona že dve leti gostuje po svetu. Ob predstavah bo festival ponudil tudi pogovora o Shakespearu.

Iran, Teheran. Angleški dramatik William Shakespeare. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Angleški dramatik William Shakespeare.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj Drame Igor Samobor, so v letu, ko po vsem svetu obeležujejo 400. obletnico Shakespearove smrti, kot osrednje slovensko gledališče začutili dolžnost, da jo obeležijo tudi sami.

Otvoritvena predstava festivala Hamlet Globe to Globe je premiero doživela 23. aprila 2014 v Londonu, nato se je 16-članska ekipa z njo podala na turnejo, ki se bo sklenila 23. aprila letos. Cilj turneje, ki jo je gledališče začelo ob 450. obletnici rojstva velikega avtorja svetovne književnosti, je nastopiti v vsaki od 205 držav sveta. Režijo predstave podpisujeta Dominic Dromgoole in Bill Buckhurst, vlogo Hamleta si delita Ladi Emeruwa in Naeem Hayat.

Poleg tega bodo obnovili predstavo Beneški trgovec v režiji Eduarda Milerja, ki je bila v Drami premierno uprizorjena marca 2011, ter ponudili dramsko premiero monodrame Hamlet, ki jo je režiral Daniel Day Škufca. Festival bo sklenila premiera Shakespearovega Macbetha v Mali drami, ki jo režira Igor Pison.

V monodrami Hamlet, ki je nastala v produkciji Pocket Teater Studia, nastopa igralec Robert Korošec. Kot je povedal, je predstava zasnovana tako, da sedem vlog iz drame "razdeli" gledalcem, ki tako sami postanejo igralci.

Macbeth je po besedah dramaturginje predstave Eve Kraševec ena tistih iger, ki posegajo v najgloblje človekove temine in razgaljajo motive najokrutnejših dejanj. Tokratno uprizoritev bo po njenih besedah zaznamoval pogled prek intimnega. Osnovna zgodba ostaja nespremenjena, največji poseg je v sami zasedbi; v predstavi igra šest igralcev, pri čemer si štirje vloge podajajo.

V sklopu festivala se bosta zvrstila tudi dva pogovora. Prvega z naslovom Will in svet v Drami pripravljajo v sodelovanju z založbo Beletrina in bo posvečen Shakespearovemu življenju in delu skozi perspektivo istoimenske biografije. Knjigo literarnega zgodovinarja Stephena Greenblatta, ki je v svojem delu povezal osnovna biografska dejstva o Shakespearu z malo znanimi zgodovinskimi dejstvi, podatki iz dramatikovega življenja in elementi njegovih iger, je prevedla Marija Zlatnar Mor. Na literarnem večeru se bo pogovarjala s pisateljico in publicistko Svetlano Slapšak.

Drugi bo filozofski pogovor o Shakespeareu z naslovom Kaj bi si Shakespeare mislil o nas?, na katerem bosta sodelovala Mladen Dolar in Gregor Moder. Za izhodišče si bosta vzela dve Shakespearovi igri: Kralja Leara in Beneškega trgovca. Prvi nam v razmerju med vladarjem in dvornim norcem neposredno zastavi vprašanje o poslanstvu umetnosti nasploh, drugi se med Shakespearovimi igrami najbolj neposredno ukvarja z nastankom kapitalizma, kapitalom in naravo dolga, so zapisali v Drami.