Svet 17.3.2016 0:30

V Leipzigu danes vrata za obiskovalce odpira mednarodni knjižni sejem

Leipzig, 17. marca - V Leipzigu danes vrata za obiskovalce odpira mednarodni knjižni sejem, ki letos v ospredje postavlja temi priseljevanja in integracije. Na drugem največjem knjižnem sejmu v Nemčiji se letos predstavlja 2250 razstavljavcev iz 42 držav, kar je približno toliko kot lani. Z nacionalno stojnico se predstavlja tudi Slovenija.

Ljubljana. Knjižni sejem, knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Z osrednjo temo želijo po beseda direktorja sejma Oliverja Zilleja nagovoriti kar najširše občinstvo. Kot je dejal, osrednji poudarki iz njihovega programa nagovarjajo prav vsakega posameznika. Številne razprave na temo beguncev bo prispeval tudi tematski sklop Evropa 21.

Na slovenski nacionalni stojnici se predstavlja okoli 20 založb. Predstavljena je najnovejša produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela izbranih avtorjev. Kot so sporočili z Javne agencije za knjigo, na sejmu posebej izpostavljajo dela konec januarja preminulega Aleša Debeljaka, ki je bil v preteklih letih tudi sejemski gost.

Sejem ponovno spremlja literarni festival Leipzig bere, ki bo ponudil približno 3200 prireditev. Organizatorji letos v Leipzigu pričakujejo okoli 250.000 obiskovalcev.