Slovenija 17.3.2016 7:53

V Plečnikovi hiši razstava Mesto v malem

Ljubljana, 17. marca - V Plečnikovi hiši na Karunovi bodo ob 17. uri odprli razstavo Mesto v malem. Postavitev, ki so jo v sklopu projekta Muzej v malem zasnovali učenci ljubljanske Osnovne šole Valentina Vodnika, združuje makete stavb, ki so jih navdihnila dela Jožeta Plečnika. Otroci pa so zasnovali tudi potep v preteklost - igrano otroško vodstvo po Plečnikovi hiši.

Ljubljana. Plečnikova hiša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plečnikova hiša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Makete se v Muzeju in galerijah mesta Ljubljene (MGML) pridobili preko natečaja, s katerim so k sodelovanju povabili vrtce, šole in družine. Razstavo so iz prejetih izdelkov ob pomoči muzejskih strokovnjakov postavili deset do 12 let stari učenci Osnovne šole Valentina Vodnika iz Ljubljane.

Na natečaj je prispelo 39 maket: sedem v kategoriji posamezniki in 32 v kategoriji skupine. Otroci so nato izbrali osem zmagovalcev.

Projekt, ki vsako leto v muzej povabi skupino osnovnošolcev ene izmed ljubljanskih osnovnih šol, letos poteka tretjič, tokrat na temo Življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika. Njegov glavni cilj je, da udeleženci pridobijo nova znanja, prepoznajo vrednost kulturne dediščine ter sklenejo trdne in dolgotrajne vezi z muzejem kot inštitucijo.

Na srečanjih, ki potekajo celo šolsko leto, otroci spoznavajo organizacijo, muzejske poklice, delovanje ter poslanstvo muzeja v teoriji in predvsem v praksi.

Rezultat srečanj je razstava. V sklopu projekta sta bili že na ogled razstavi o koliščarjih in Emoncih, so sporočili iz MGML.