Svet 20.3.2016 5:00

Razstava Giorgia de Chirica v Stuttgartu

Stuttgart, 20. marca - V Stuttgartu so v Državni galeriji na ogled postavili razstavo del v Grčiji rojenega italijanskega umetnika Giorgia de Chirica. Postavitev z naslovom Giorgio de Chirico - magija moderne tematizira umetnikov vliv na umetniško avantgardo njegovega časa. Združuje okoli sto del - slik, risb in grafik de Chirica in drugih umetnikov.

Stuttgartska galerija je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ena redkih galerij v Nemčiji, ki ima v svojem fundusu kakšno izmed umetnikovih del. To je Metafizični interier z velik tovarno, ki je sedaj, sto let po svojem nastanku, osrednje delo na razstavi. Vanjo so vključena še dela predstavnikov dadaizma, nadrealizma in nove stvarnosti. Razstava bo na ogled do 3. julija.

Umetnik se je rodil v Volosu v Grčiji italijanskim staršem. Do 18. leta je živel v Grčiji, nato se je z družino leta 1906 preselil v Nemčijo. Študiral je na likovni akademiji v Münchnu, nato v Milanu in v Parizu. Skupaj s Carlom Carrajem in Giorgiem Morandijem je utemeljil t.i. metafizično slikarstvo (pittura metafisica).

Slikal je prazne prostore s hladno arhitekturo in samotnimi postavami sredi ostrega kontrasta med svetlobo in temo ter tako ustvaril skrivnostno, irealno vzdušje. Pod vplivom Arnolda Böcklina in Maxa Klingerja ter filozofije Friedricha Nietzscheja je v tem času s svojimi deli zaokrožil t.i. metafizično obdobje.

V 20. letih minulega stoletja je začel ustvarjati magično realistične podobe, po 2. svetovni vojni pa je v njegovem slikarstvu mogoče najti spet bolj klasične elemente. Vplival je na nadrealiste, pripadnike t.i. nove stvarnosti in na ustvarjalce magičnega realizma.