Svet 19.3.2016 5:00

V madridskem muzeju Prado razstava del Georgesa de La Toura

Madrid, 19. marca - V madridskem muzeju Prado si je do začetka junija mogoče ogledati razstavo del francoskega baročnega slikarja Georgesa de La Toura (1593-1652). Umetnik je danes poznan predvsem po svojih nočnih prizorih, v katerih pa za razliko od Caravaggiovih manjka dramatičnost.

O njegovem zgodnjem šolanju v mestu Vic-sur-Seille v severovzhodni francoski regiji Loreni, ki se je moralo zaključiti 1610, ko je bil umetnik star 17 let, je le malo znanega. Na njegovo zgodnje ustvarjanje je vplivalo delo italijanskega umetnika Caravaggia, ki ga je najverjetneje spoznal prek njegovih nizozemskih posnemovalcev.

Poznejši viri ga razkrivajo kot finančno uspešnega slikarja, ki je bil sicer po značaju precej osoren, a je bil zaradi svoje umetnosti zelo cenjen. Proti koncu njegove kariere ga je Ludvik XIII. imenoval za svojega dvornega slikarja.

La Tour je živel v obdobju, ki je bilo ključno za zgodovino Lorene in je doseglo vrhunec z izgubo njene politične samostojnosti. Znotraj tega konteksta je umetnik razvil slikarstvo presenetljive liričnosti, še posebej v nočnih prizorih, pri čemer gre večinoma za slike z religiozno motiviko. Ta skoraj monokromna monumentalna dela preveva občutek osamljenosti in tišine, piše na spletni strani muzeja.