Svet 19.3.2016 6:00

Na Dunaju retrospektiva slikarja Valentina Omana

Dunaj, 19. marca - V dunajskem razstavišču Hiša umetnikov so na ogled postavili retrospektivno razstavo slikarja Valentina Omana, koroškega Slovenca, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih avstrijskih umetnikov. Razstava, ki so jo pripravili ob 80-letnici umetnikovega rojstva, predstavi pet desetletij umetnikovega ustvarjanja. Na ogled bo do 24. aprila.

V središču Omanovega opusa je človeška figura, ki jo je v letih ustvarjanja osvetlil ter se ji približeval na različne načine in z različnimi, inovativnimi tehnikami.

Oman se je rodil leta 1935 v Štebnu pri Beljaku. Doštudiral je na dunajski Akademiji za uporabno umetnost. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je pri prof. Riku Debenjaku končal grafično specialko. S pomočjo izvirne tehnologije - palimpsestni decollage ter nanašanje in trganje slikovnih plasti - je oživil religiozno slikarstvo.

Pripravil je številne samostojne razstave in sodeloval na mnogih skupinskih predstavitvah v Avstriji in Sloveniji ter drugod po Evropi pa tudi po svetu.

Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (1980), nagrado Riharda Jakopiča (1997) in veliko nagrado na piranskem mednarodnem slikarskem ex-temporu (1969).

Ob njegovi 70-letnici mu je Slovenija podelila zlati red RS za zasluge za življenjsko delo na področju likovne umetnosti in za prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem.
Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je umetnika ob jubileju odlikoval z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost 1. razreda.

Omanova dela so vključena v pomembne nacionalne umetniške zbirke v Avstriji, Slovenji in drugod. Živi in ustvarja na avstrijskem Koroškem in na Dunaju.

Razstava je že bila na ogled v Koroškem muzeju moderne umetnosti v Celovcu, po Dunaju pa se seli še v Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.