Svet 21.3.2016 0:30

Po vsem svetu bo danes odzvanjala poezija

Ljubljana, 21. marca - Na svetovni dan poezije bo danes pesniška beseda odzvanjala po vsem svetu. Unesco je dan, namenjen promociji branja in pisanja poezije, razglasil leta 1999. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici poezijo označila kot tisto, ki prispeva k širjenju naše človečnosti, solidarnosti in samozavedanja.

Glasovi poezije po njenem prepričanju prispevajo k jezikovni raznolikosti in svobodi izražanja. Sodelujejo pri globalnih prizadevanjih za umetniško izobraževanje in širjenje kulture. V letih avtomatizacije in naglice sodobnega življenja poezija tudi odpira prostor za svobodo in pustolovščino, ki sta neločljivo zvezani s človekovim dostojanstvom.

Kot je še zapisala, imajo vse kulture tega sveta svojo pesniško umetnost, prek katere se prenašajo znanje, socialno-kulturne vrednote in kolektivni spomin, ki utrjujejo medsebojno spoštovanje, socialno kohezijo in prizadevanja za mir.

Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsem svetu potekali številni dogodki. V Ljubljani bo denimo poeziji mogoče prisluhniti v Pritličju na Mestnem trgu 2, kjer bo svoje pesmi bralo več kot 50 pesnikov vseh generacij, v Menzi pri koritu pa vabijo na celonočno branje oziroma pesniški maraton.

Uveljavljene in priložnostne pesnike po vsem svetu pa bo letos tudi ponovno povezala akcija Plačaj z verzom. V 30 državah na vseh celinah se bodo obiskovalci kavarn spremenili v pesnike, verz pa bodo lahko zamenjali za kavo ali čaj. V Sloveniji bo poezijo kot plačilno sredstvo uvedlo 49 lokalov.