Slovenija 21.3.2016 9:56

V Novem mestu predstavitev grafične mape Janka Orača

Novo mesto, 21. marca - V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu bodo drevi ob 18. uri predstavili grafično mapo barvnih lesorezov Svetline nad mestom tamkajšnjega slikarja, grafika in oblikovalca Janka Orača. Umetnik je mapo posvetil Novemu mestu ob njegovi 650-letnici in trem najvidnejšim tam delujočim pesnikom, Dragotinu Ketteju, Miranu Jarcu in Severinu Šaliju.

Orač je za STA povedal, da je grafično mapo devetih barvnih lesorezov, dopolnjeno s po tremi posebej natisnjenimi pesmimi vsakega pesnika, natisnil v nakladi 25 označenih izvodov in izdal s sodelovanjem novomeške knjižnice ter Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki.

Dodal je, da je lesoreze izdelal v svojem značilnem bolj ali manj abstraktnem slogu. Uvodno besedilo za mapo pa je prispeval kustos kostanjeviške galerije Goran Milovanović, ki bo umetnika in njegovo mapo drevi tudi predstavil.

Po Milovanovićevih besedah je bila Oračeva izbira lesoreza premišljena, saj ravno v tej tehniki uspeva doseči najbolj zanimiva kontrastna nasprotja. Hkrati pa ta umetniku omogoča likovno tehnično virtuoznost in možnost, da v oblikovnem ter barvnem izrazu ničesar ne prepusti naključju.

V Oračevem likovnem opusu so tudi sicer pogosto prisotni elementi krajinskega slikarstva in čeravno gre pri njem za abstraktne upodobitve imaginarnih krajin, temelječih bolj na ponotranjeni ekspresiji avtorja v navezavi z vidnim prostorom, je moč v njegovih delih v obliki znakovnih ideogramov vendarle pogosto najti topografske elemente.

To so, na primer, značilni obrisi Gorjancev, nakazana silhueta novomeške kapiteljske cerkve, še največkrat pa novomeški znameniti Krkin okljuk.

Krkin okljuk je tudi rdeča nit Oračevih lesorezov, ki prinašajo intimni umetniški dialog s pesniki, prepleten in osvetljen z duhovnim obzorjem omenjenega prostora ter odzivom na turbulentno obdobje zadnjih sto let, je med drugim zapisal Milovanović.

Janko Orač se je leta 1958 rodil v Celju, doma je iz Zibike v občini Šmarje pri Jelšah. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, podiplomski študij grafike pa nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu.

Pripravil je več kot 80 samostojnih razstav in za svoja dela prejel številna priznanja. Je pobudnik in vodja slikarskih kolonij Novomeški likovni dnevi, Zibika-Tinsko in Valvazorjevih mednarodnih grafičnih dnevov na Bogenšperku. Živi in ustvarja v Novem mestu ter Zibiki.