Svet 22.3.2016 5:30

Radiokarbonska analiza medvedove kosti revidira zgodovino človeka na Irskem

London, 22. marca - Radiokarbonska analiza kosti medveda iz jame na zahodni obali Irske je pokazala prisotnost človeka na Irskem že 2500 let prej, kot je veljalo doslej. Omenjeno kost naj bi človek z ostrim predmetom obdelal že pred 12.500 leti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Rjavi medved. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Rjavi medved.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po pisanju AFP je doslej veljalo, da je najstarejši dokaz življenja človeka na Irskem iz leta 8000 pr.n.št.. Radiokarbonska analiza kosti pa je pokazala, da je medveda ubil človek okoli leta 10.500 pr.n.št..

"Odkritje dodaja novo poglavje k zgodovini človeka na Irskem," je dejala arheologinja Marion Dowd z inštituta Sligo, ki je do odkritja prišla skupaj z Ruth Carden iz Nacionalnega muzeja Irske.

Kost, na kateri so vidne zareze, narejene z ostrim predmetom, je sicer ena od tisočih, ki so jih leta 1903 našli v jami v grofiji Clare na zahodni obali Irske. Od 20. let minulega stoletja jih hranijo v Nacionalnem muzeju Irske.

Cardenova in Dowdova sta rezultate svojih analiz dali preveriti še na Univerzo v Oxfordu, kjer so jih potrdili. Kot kaže njuno odkritje, je človek na Irskem živel že v paleolitiku in ne šele v mezolitiku, za kar so znanstveniki dokaze imeli doslej.

"Arheologi so si že od 19. stoletja dalje prizadevali, da bi na Irskem odkrili sledove človeka v paleolitiku, zdaj je odkrita prva sled," besede Dowdove povzema AFP.

Strokovnjaki so tudi potrdili, da so sledovi z ostrim predmetom na kosti nastali v času, ko je bila ta sveža, ter da datirajo v isti čas kot sama kost.

Najdba lahko po pisanju AFP pomembno prispeva tudi k vedenju na področju zoologije, saj strokovnjaki doslej niso upoštevali, da bi človek na izumrtje živalskih vrst na Irskem lahko vlival že pred toliko časa.