Slovenija 22.3.2016 9:21

V Galeriji Kresija slikarska razstava Tomaža Gorjupa

Ljubljana, 22. marca - V Galeriji Kresija bodo danes odprli razstavo Tomaža Gorjupa Zgoščine časa in postanki v materiji slike. Gorjup je po besedah umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn "vitalen slikar, avtor, ki je v nenehnem gibanju, umetnik, ki neutrudno išče novih ustvarjalnih poti". Razstavljena bodo dela z letnicama 2015 in 2016.

Na razstavi bodo na ogled dela, ki predstavljajo konglomerat slikarjeve ustvarjalnosti - vse od začetkov, ki so Gorjupa preko različnih iskanj, slogovnih okvirov, tehničnih pristopov in tematskih zasnov pripeljala v 21. stoletje, v obdobje povsem novega ustvarjalnega stanja.

V njem Gorjup po besedah Stibilj Šajnove stavi na sedanji trenutek, saj sledi hipnim utrinkom, vendar se v njih reflektirajo tudi minula ustvarjalna prizadevanja, ki iz podzavesti pogojujejo prav takšen, specifičen likovni odgovor, njemu lasten, intimen postanek v materiji slike.

Kompozicije po presoji Stibilj Šajnove učinkujejo odprto, v slogu "all over painting": "So dinamične in uravnotežene. Odnosi med naseljenim in praznim prostorom, med toplimi in hladnimi barvnimi vrednostmi ter raznolikimi potezami likovne igre so usklajeni in vodijo v ravnovesje. Avtor si z njimi prizadeva vzpostaviti globoko v sebi zakodiran red, sistem, ki vodi k popolnosti."

S svojimi Zgoščeninam časa in postanki v materiji slike je Gorjup "absolutni vladar slikovnega prostora". "Z barvami, ploskvami, linijami in grafizmi ga osmišlja in energetsko polni, hkrati pa mu dopušča, da nežno diha s svojo neomadeževano belino," je sklenila likovna kritičarka.

Tomaž Gorjup se je rodil leta 1950 v Ljubljani. Leta 1974 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Janezu Berniku, leta 1976 pa zaključil magistrski študij slikarstva pri prof. Andreju Jemcu. Izhaja iz umetniške družine. Njegov oče je akademski slikar Rudi Gorjup, njegov stric pa akademski slikar Tine Gorjup. Je redni profesor za risanje in slikanje na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Gorjup deluje na področjih slikarstva, risbe, grafike, teorije likovne umetnosti in likovne pedagogike. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med njimi leta 1981 Župančičevo nagrado. Imel je okoli sto samostojnih razstav, njegova dela pa so bila del več kot 400 skupinskih razstav v Sloveniji in tujini.

Razstava Zgoščine časa in postanki v materiji slike bo v Galeriji Kresija na ogled do 20. aprila.