Svet 23.3.2016 6:00

Na kampanilu v Firencah odslej možni le virtualni grafiti

Firence, 23. marca - V Firencah bodo odslej skušali preprečevati pisanje grafitov po zidovih kulturnih spomenikov. Potencialnim vandalom bodo ponudili možnost, da svoj grafit ovekovečijo prek temu namenjenih interaktivnih tabel, ki omogočajo, da se ta prav tako ohrani zanamcem. Prve table, na katerih je mogoče pustiti svoja sporočila, so postavili v kampanilu.

Na stopnišču znamenitega Giottovega kampanila ob stolnici v Firencah obiskovalce na interaktivnih tablah pozdravi napis: "Pozdravljeni v Giottovem kampanilu. Že stoletja varujemo mojstrovine. Z zidov kampanila bomo odstranili vse grafite. Če pa nam boste - virtualno - pustili svoje sporočilo, ga bomo ohranili, tako kot naše mojstrovine."

Zidove kampanila iz 14. stoletja, ki je vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine, so namreč tekom let prekrili milijoni sporočil turistov, ki so se po 400 stopnicah povzpeli na vrh, da bi uživali v veličastnem razgledu.

"Pred tremi meseci, ko smo prvič v zgodovini začeli čistiti zidove, smo se vprašali, kako se izogniti temu, da bi bili rezultati našega dela vidni le kratek čas," besede Alice Filiponi iz neprofitne organizacije, ki skrbi za mnoge spomenike v Firencah, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah arhitektke Beatrice Agostini, ki vodi restavratorski oddelek omenjene organizacije, je bil kampanile v izjemno slabem stanju - marmor, kamen, les in zidaki, vse so poškodovali grafiti.

Filiponijeva si je zamislila interaktivne table, na katerih si uporabnik lahko izbere ozadje - denimo les ali marmor - barvo in pisalo, ki ga želi uporabiti za vizualno sporočilce ali risbo.

Aplikacijo so poimenovali Rokopis. V minulem tednu so prve table namestili na kampanilu - v prvem, tretjem in četrtem nadstropju, upajo pa, da jih bodo lahko namestili še na druge spomenike, ki doživljajo podobno usodo.

V prvem tednu so zbrali 700 prispevkov, sporočila pa shranjujejo na posebni spletni strani. Enkrat letno jih nameravajo natisniti in jih shraniti v arhive katedrale, kjer hranijo številne zgodovinske dokumente.

Kot še piše AFP, so s čiščenjem uspeli odstraniti zapise z različnimi tintami, vgravirani zapisi pa so še vedno vidni. Prihodnje leto načrtujejo čiščenje kupole florentinske stolnice, največje tovrstne opečne strukture na svetu, kjer bodo obiskovalcem prav tako omogočili pisanje grafitov na interaktivne table.