Slovenija 22.3.2016 14:55

V novi zbirki Pont Annales dopisovanja Josipa Ostija z Vero Zogović

Ljubljana, 22. marca - Pri Univerzitetni založbi Annales ZRS Univerze na Primorskem je kot prva knjiga v novi zbirki Pont Annales izšlo epistolarno delo Sarajevo med Ljubljano in Beogradom, ki ga podpisujeta Josip Osti ter Vera Zogović. Pisemska proza priča o dogajanju v obleganem Sarajevu v času vojne na Balkanu, hkrati pa prinaša misli o kulturi in bližnjih.

Osti, slovenski pesnik, prevajalec in urednik, ki je odraščal v Sarajevu, podpisuje več epistolarnih zbirk, ki pa doslej niso bile dostopne v slovenščini. Leta 1991 je izšla knjiga pogovorov s slovitim bosansko-hercegovskih literatom Izetom Sarajlićem, leta 1996 pa knjiga dopisovanj s srbsko književnico Biljano Jovanović Non omnis moriar.

Zogovićeva (1920-2003) je bila po rodu Hrvatica, a je umrla v Beogradu, kjer je živela z možem, priznanim črnogorskim pisateljem Radovanom Zogovićem (1907-1986). Med drugim je z možem ustanovila list Sloboda in bila direktorica velikega založniškega podjetja Kultura. Po predčasni upokojitvi je začela prevajati iz ruščine, posebej ljuba ji je bila gruzijska literatura.

Za vez med Ostijem in Zogovićevo je bil zaslužen Sarajlić, ki si je z gospo sam dopisoval. Ostija je med prebiranjem teh pisem Vera Z. zelo pritegnila. Z Zogovićevo sta si začela dopisovati leta 1994, njuna vez pa je trajala do leta 1999. Nikoli se nista srečala, zato je Osti njuno dopisovanje v spremni besedi h knjigi označil kot posebno - "nekaj podobnega spiritualni seansi".

V pismih sta Osti in Zogovićeva iz Ljubljane in Beograda sledila nemirom na Balkanu ter dogajanju v obleganem Sarajevu, pogovarjala pa sta se tudi o literaturi ter vsakdanjih stvareh. Osti je med letoma 1993 in 1996 v samozaložbi v sklopu Kulturnega vikenda otrok iz BiH izdajal dela pisateljev iz obkoljenega Sarajeva ter avtorjev iz BiH, ki so za časa vojne živeli po svetu, katerih izid je podprlo več PEN centov ter drugih organizacij.

Pisatelj in profesor Boris A. Novak, ki je bil v omenjenem obdobju predsednik Slovenskega centra PEN, je na današnji predstavitvi knjige dejal, da je prebiranje zapisov Ostija in Zogovićeve v njem prebudilo številne spomine.

V delu je Novaka posebej prepričala koncentracija, ki sta je bila dopisovalca sposobna, da sta strašno medvojno dogajanje ugledala v zgodovinskem kontekstu 20. stoletja, preko analiz vzrokov in posledic. V tem smislu se zdi Novaku delo "neprecenljiv dokument časa in zgodovine". V branje ga priporoča tudi širšemu občinstvu, ki morda ni seznanjeno z delom in življenjem Zogovića ter njegovim odnosom z Miroslavom Krležo, pa tudi mladim za uvid v polpreteklo zgodovino nekdanje skupne države.

Delo Sarajevo med Ljubljano in Beogradom je prva izdaja v novi medkulturni leposlovni in esejistični zbirki Annales Pont, ki bo izhajala v okviru Univerzitetne založbe Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem. Zbirka je namenjena izdajanju del medkulturnih piscev oziroma del na temo kultur v stiku, kar je, kot menijo pri založbi, v sodobnem času, zaznamovanem z večkulturnostjo in migracijami, vse bolj aktualna tema.

Današnjo predstavitev knjige, ki sta jo poslovenili Vesna Mikolič in Amra Halilović, je s fotografsko in uglasbeno predstavitvijo izbranih Ostijevih pesmi popestril Lado Jakša.