Slovenija 24.3.2016 8:00

V Kinodvoru prvi kino festival mladih Kinotrip

Ljubljana, 24. marca - S projekcijo italijanskega filma Pretesna koža se bo v Kinodvoru začel Kinotrip, prvi mednarodni filmski festival, ki ga za mlade ustvarjajo mladi. Program festivala, ki bo potekal do nedelje, je ustvarila skupina mladih med 13. in 19. letom starosti. Vključuje osem filmskih projekcij in bogat spremljevalni program.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Večerni projekciji filma o odraščanju Pretesna koža Duccia Chiarinija bo sledil pogovor s filmskimi ustvarjalci, ki se ga bo udeležila tudi glavna igralka Francesca Agostini. Že popoldne, pred uradnim začetkom festivala, bodo zavrteli kanadski dokumentarni film režiserke Sophie Deraspe o pasteh interneta in medijev Profil Amina.

V sklopu festivala si bo mogoče ogledati avstrijski film Dominika Harta Beautiful Girl, ki nosi naslov po skladbi nekdanjega avstralskega rock banda Inxs in prinaša lahkotno in humorno zgodbo o najstniških letih ter tanki meji med prijateljstvom, ljubeznijo in spolnostjo. Na filmskem platnu bodo odvrteli še novozelandsko grozljivko Jasona Leija Howdna z naslovom Deathgasm, japonski animirani film, nominiran za letošnjega oskarja, Ko je Marnie bila tam v režiji Hiromase Yonebayashija in koprodukcijski film režiserke Deniz Gamze Ergüven Mustang, ki je bil letos nominiran za tujejezičnega oskarja.

Na sporedu bosta še ameriški mladinski pustolovski film Roba Reinerja Ostani z menoj in nizozemski gangsterski film Sama de Jonga Princ, je razvidno iz programske knjižice oziroma vodnika po filmskih potovanjih.

Obeta se tudi bogat spremljevalni program. Med drugim bodo pripravili več pogovorov s filmskimi ustvarjalci in strokovnjaki o tematikah, povezanih s filmi. Poleg Agostinijeve v Ljubljano prihajajo še mladi igralki Ilayda Agdogan in Tugba Sunguroglu iz večkrat nagrajenega filma Mustang ter Marlon Boess, igralec filma Beautiful Girl, so sporočili iz Kinodvora.