Slovenija 23.3.2016 11:47

Nagrada vstajenje literarni zgodovinarki Mariji Pirjevec

Trst, 23. marca - Literarno nagrado vstajenje za leto 2015 prejme literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica Marija Pirjevec za knjigo Rebulov zbornik 2: Ob avtorjevi devetdesetletnici in za življenjsko delo. Pirjevčeva se že vse življenje posveča raziskovalnemu delu na slovenističnem področju. Nagrado ji bodo izročili 4. aprila v Trstu.

Ljubljana. Literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica Marija Pirjevec. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica Marija Pirjevec.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pirjevčeva je lani uredila Rebulov zbornik 2: Ob avtorjevi devetdesetletnici, pri katerem je sodelovalo 13 avtoric in avtorjev, v njem je objavljenih skupno 16 prispevkov. Poleg tega je lani izdala knjigo esejev o slovenski literaturi v italijanskem jeziku z naslovom Questa Trieste, ki je kmalu po izidu pošla in je pravkar izšla v drugi izdaji.

Je predsednica Slavističnega društva Trst - Gorica - Videm. Vse življenje se posveča raziskovalnemu delu na slovenističnem področju. Poleg poklicnega dela na tržaški univerzi je veliko truda posvetila publicističnemu področju, piše v utemeljitvi nagrade.

Pripravila in uredila je Tržaško knjigo, ki je izšla pri Slovenski matici v Ljubljani in prinaša bogat izbor literature o Trstu. Podobno bogato knjigo je pripravila v italijanščini z naslovom L'altra anima di Trieste - Druga duša Trsta, z njo je italijanskemu svetu prikazala lep izsek slovenske literarne in kulturne povezave s tržaškim mestom.

Je avtorica številnih esejev o slovenski književnosti, posebej pa se je poglobila v dela Alojza Rebule, Borisa Pahorja, Miroslava Košute in nekaterih drugih. Kot profesorica na tržaški univerzi je študentom približevala slovenski jezik, na Visoki šoli za tolmače in prevajalce v Trstu je formirala nekaj izjemno veščih prevajalcev, ki danes širijo lepoto slovenskega jezika in literature v italijanskem kulturnem prostoru.

O dobitnici že 53. nagrade vstajenje je odločala komisija v sestavi Lojzka Bratuž, Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet, Magda Jevnikar in Marij Maver. Komisija je iz lanske izvirne knjižne bere pregledala 19 del zamejskih in zdomskih avtorjev.