Svet 25.3.2016 5:30

V Frankfurtu razstava sodobne umetnosti Imaginarni muzej

Frankfurt, 25. marca - V Muzeju moderne umetnosti v Frankfurtu je na ogled razstava sodobne umetnosti, naslovljena Imaginarni muzej. Razstava obravnava vprašanje, ali lahko umetnine živijo le v človeškem spominu. Zadnja dva dneva razstave bodo namreč umetnine v muzeju zamenjali obiskovalci, ki bodo obujali svoje spomine na predhodno razstavljena dela.

Postavitev združuje približno 80 mojstrovin sodobne umetnosti, med drugim so s svojimi deli zastopani Louise Bourgeois, Marcel Duchamp, Isa Genzken, On Kawara, Claes Oldenburg, Sigmar Polke, Bridget Riley in Andy Warhol.

Kustose razstave je navdihnil roman ameriškega pisatelja Rayja Bradburyja Fahrenheit 451, ki je izšel leta 1953. Roman opisuje ameriško družbo prihodnosti, ki se vdaja hedonizmu in v kateri je kritična presoja nezaželena, še posebej negativno so obravnavane knjige, ki so prepovedane. Prepovedane knjige skušajo ljudje ohranjati tako, da se jih učijo na pamet.

Po besedah kuratorja razstave Petra Gorschlüterja so skušali ta koncept prenesti na likovno umetnost. Obiskovalce tako vabijo, da si razstavljena dela vtisnejo v spomin. Zadnja dva dneva razstave pa bodo umetnine večinoma odstranili, namesto njih bodo svoje spomine nanje obujali obiskovalci, ki si bodo tega želeli. Obiskovalci bodo tako postali ambasadorji, nastal bo živi muzej, še piše na spletni strani muzeja.

Razstava je skupni projekt Centra Pompidou v Metzu in muzeja Tate Liverpool. V Veliki Britaniji je že bila na ogled.